20 nejlepších alkalických potravin pro vyrovnání pH vašeho těla: Ochrání vás nejen před obezitou a srdečními chorobami

V současné době plné nezdravých a zpracovaných jídel je důležité nezapomínat na potraviny, které jsou zásadní pro udržení zdravého těla.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

V současné době je standardní strava mnoha lidí plná nezdravých, zpracovaných a geneticky modifikovaných potravin, jejichž častá konzumace představuje pro zdraví těla obrovskou zátěž. Jak říká doktor Atli Arnarson, tyto potraviny nejenže postrádají nezbytné živiny, ale namísto nich obsahují řadu škodlivých složek, které narušují rovnováhu pH, v důsledku čehož je člověk náchylnější k mnoha nemocem, včetně rakoviny. 

1) Extra panenský olivový olej

Pokud chcete své tělo chránit před rakovinou a ucpáváním tepen, přidejte do svého jídelníčku dostatečné množství olivového oleje. Ten má vysoký obsah vitaminu E a mononenasycených mastných kyselin, které podporují kardiovaskulární systém a chrání tělo před působením volných radikálů. Kromě toho také skvěle podporuje zdraví pokožky.

2) Šťavnatý meloun

Pokud pravidelně jíte ovoce, tak byste rozhodně neměli zapomínat na meloun. Ten obsahuje řadu potřebných živin, včetně vitamínu A, vitamínu C a vlákniny, pomáhá čistit tlusté střevo a chrání tělo před překysličením. Navíc je tvořen z 92 % vodou, což z něj dělá skvělý prostředek, který vás ochrání před dehydratací, a to za cenu pouze několika kalorií. 

3) Lněná semínka 

Lněná semínka přináší řadu užitečných živin, včetně omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce, vitamínu E, vitamínu B, antioxidantů, minerálů a především vlákniny. Svými účinky dokáží alkalizovat organismus, zmírnit záněty a účinně podpořit zdraví trávicího traktu.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Mangold neboli listová řepa  

Ačkoliv jde o méně známou rostlinu, mangold neboli listová řepa je zásaditá potravina plná antioxidantů, vitamínů a minerálů. Svou pozornost si získala díky silným antibakteriálním a antivirovým vlastnostem a obsahem biotinu, který zlepšuje stav pokožky a vlasů. Kromě toho však také zabraňuje poškození způsobenému volnými radikály, zlepšuje trávení a chrání buňky před vznikem rakoviny. 

5) Bezlepková pohanka 

Pohanka je vynikající náhradou pšenice a skvěle se hodí například ke snídani. Tělu dodává dostatek energie, pomáhá snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a je také užitečná při hubnutí, protože neobsahuje žádné nasycené tuky. Navíc podporuje trávení a díky svému obsahu vitamínů a antioxidantů účinně posiluje imunitní systém. 

Dalších 15 potravin, které zaručeně podpoří vaše zdraví

Potraviny, které podporují lidské zdraví, jsou téměř všude okolo nás. Jen se jim v současné době často nedostává tolik pozornosti, jako komerčním obchodům s rychlým občerstvením a drahým chemickým náhražkám ve formě doplňků stravy. Níže jsme proto pro vás připravili seznam dalších důležitých přírodních produktů, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku: 

  • Mrkev: je bohatá na beta-karoten a zlepšuje zrak.
  • Kysané zelí: vysoký obsah probiotik.
  • Ananas: podporuje trávení a hubnutí.  
  • Okurka: udržuje tělo hydratované a podporuje zdraví pokožky.
  • Grapefruit: zdroj mnoha vitamínů.
  • Petržel: čistí střeva.
  • Bobuloviny: jsou bohatým zdrojem antioxidantů.
  • Avokádo: podporuje zdraví srdce.
  • Banány: zdroj draslíku a mnoha vitamínů. 
  • Růžičková kapusta: pomáhá předcházet rakovině.
  • Česnek: má řadu zdravotních přínosů, včetně kontroly krevního tlaku.
  • Brokolice: snižuje hladinu cholesterolu.
  • Hrozny: jsou bohaté na antioxidanty a vitamíny a snižují krevní tlak.
  • Špenát: zelenina s největším množstvím vitamínů.
  • Citrony: bojují proti chřipce, nachlazení a kašli.

Které z těchto potravin nejčastěji konzumujete vy?

iZdroj fotografie: Freepik

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články