Tyto plodiny jsou typické pro podzimní měsíce a jedná se o nejlepší potraviny na hubnutí. Zhubnout přebytečná kila vám však mohou pomoci v průběhu celého roku.
Když se lidé snaží zhubnout, mnohdy mají tendenci hledat zázračné spalovače tuku a produkty, které slibují velmi rychlé hubnutí. Nutriční specialistka Jillian Kubala, MS, RD ovšem upozorňuje, že tyto produkty jednak většinou nefungují, ale některé z nich vám mohou i uškodit. Radí proto sáhnout po přírodních alternativách. Existují totiž potraviny, které mají schopnost zrychlovat metabolismus a pomáhat při odbourávání přebytečných kilogramů. Některé z nich jsou typické právě pro podzimní a zimní měsíce a část z nich si můžete vypěstovat sami nebo je najdete venku, a tím pádem nic nestojí.
Jedlé kaštany
Kdo by odolal vůni pečených kaštanů? Kaštany mají nízký obsah tuku, vysoký obsah škrobu a vitamínu C. Kaštany poskytují vysoký obsah energie, protože jsou bohaté na škrob, který je známý jako jeden z největších spojenců dobré tělesné stavby. Tím, že vás kaštany zasytí, nebudete mít potřebu konzumovat další, vysoce kalorické a tučné potraviny.
Mandarinky
Mandarinky jsou podobné pomerančům, což znamená, že jsou bohaté na vitamíny C a B, vápník, hořčík, zinek a draslík. Toto sladké ovoce hydratuje pokožku a dodává jí lesk. Jednou z výhod vitamínu C je, že stimuluje spalování tuků a pomáhá tělu produkovat L-karnitin, látku zodpovědnou za zrychlení metabolismu.
Dýně
Dýně nám téměř vždy připomíná podzim a dlouhé období dýňových polévek, buchet a jiných specialit. Dýně vás skvěle zasytí, ale nepřiberete po ní ani deko. Konzumací 100 g vařené dýně totiž dodáte svému tělu pouze 28 kalorií. Dýně obsahuje mnoho komplexních sacharidů, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a je obzvláště bohatá na beta-karoten, vitamín C, E a B. Dýně vydrží čerstvá i rok po sklizni a její výživové hodnoty se během této doby nemění. Aby si zachovala co nejvíce živin, doporučuje se ji jednoduše upéct v troubě.
Granátové jablko
Toto ovoce vyniká díky obsahu antioxidantů, o nichž je známo, že chrání tělo před volnými radikály. Kromě toho jsou granátová jablka bohatá na kyselinu listovou, vitamíny, vlákninu a jsou také známá jako nízkokalorická potravina. Napomáhá procesu hubnutí, protože snižuje možnost ukládání tuku v těle. Nejlepší kvalitu tohoto produktu získáte, pokud jej budete konzumovat čerstvý, ale nezapomeňte konzumovat i semena.
Zázvor
Zázvor můžete (nejen) na podzim využít k prevenci a léčbě nachlazení, ale také k podpoře efektivního hubnutí. Zázvor a příbuzné koření mají obzvláště příznivé vlastnosti podporující metabolismus. Výzkumy například ukazují, že když rozpustíte 2 gramy zázvorového prášku v horké vodě a vypijete ho k jídlu, můžete spálit až o 43 kalorií více než při pití samotné horké vody. Tento horký zázvorový nápoj může také snížit hlad a zvýšit pocit sytosti.