Zázračný elixír z červené řepy: Detoxikuje játra, odstraňuje toxiny z těla a stimuluje růst buněk

Elixír z červené řepy vám pomůže úžasně očistit tělo díky silným antioxidantům, vitamínům a dalším složkám této zeleniny, které jsou zvláště účinné při detoxikaci jater.

nápoj z červené řepy i Zdroj fotografie: iStock
                   

Červená řepa je plná důležitých živin, je skvělým zdrojem vlákniny, kyseliny listové, manganu, draslíku, železa a vitaminu C. Jak vysvětluje výživová specialistka Adda Bjarnadottir, MS, červená řepa a šťáva z červené řepy jsou spojovány s řadou zdraví prospěšných účinků, včetně zlepšení průtoku krve, snížení krevního tlaku a zvýšení výkonnosti při cvičení.

Výhody červené řepy

Řepa je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají regulovat trávení. Řepa (včetně listů) je velmi účinná při čištění jater a celkově při odstraňování toxinů z těla. Mnohé z těchto výhod jsou způsobeny vysokým obsahem anorganických dusičnanů, řepa však obsahuje mnoho dalších prospěšných látek, mezi něž patří draslík, vláknina, fosfor, hořčík, železo; vitamíny A, B a C; beta-karoten, beta-kyan a kyselina listová. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Řepa je velmi vhodná pro těhotné ženy, protože vitamín B a železo stimulují růst buněk během těhotenství. Mimo to také pomáhá doplnit zásoby železa v těle. Červená řepa je velmi dobrým pomocníkem i pro starší lidi. Tím, že je napěchovaná vitamíny a antioxidanty, pomáhá zmírňovat projevy stárnutí a působí téměř jako zázračný elixír mládí.

Kdo by neměl červenou řepu jíst

Červená řepa obvykle žádné potíže nepůsobí, ovšem stejně jako všechny potraviny, i u červené řepy existují jedinci, pro které není její konzumace vhodná. Řepa obsahuje oxaláty, které mohou vést k ledvinovým kamenům, a FODMAP, které mohou způsobovat zažívací potíže. Pokud tedy trpíte ledvinovými kameny nebo průjmy, konzumujte červenou řepu jen střídmě a rozhodně to nepřehánějte se řepnou šťávou. Červenou řepu by také neměli často jíst lidé, kteří trpí nízkým tlakem.

Konzumace červené řepy

Červenou řepu můžete konzumovat jak syrovou, například v salátech, tak vařenou nebo pečenou, a to buď samostatně nebo jako součást nějakého pokrmu. Z červené řepy si můžete udělat také šťávu nebo ji přidat do smoothies. Nebo vyzkoušejte níže uvedený recept na detoxikační elixír.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Detoxikační elixír z červené řepy

Tento elixír má velmi příznivý vliv na játra, funguje také jako čistič krve a může zabránit různým formám rakoviny. Díky svým složkám má tento nápoj skvělou barvu, chuť i vůni. Doporučujeme konzumovat tuto šťávu nejméně 1-2krát týdně, čerstvé a ideálně 30 minut před jídlem.

Ingredience:

  • 1/3 šálku nakrájené řepy
  • 1/2 šálku nakrájené mrkve
  • 1 malá okurka
  • 1 jablko
  • 1/4 lžičky čerstvého strouhaného kořene zázvoru
  • 4 čerstvé listy řepy (nemusí být)
  • trocha citronové šťávy (nemusí být)

Umístěte všechny ingredience do mixéru, přidejte 200-250 ml vody a rozmixujte.

Jak nejraději připravujete červenou řepu vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články