Nebezpečná histaminová intolerance. Projevuje se migrénou i zažívacími potížemi, jak se jí zbavit?

Histaminová intolerance je reakcí těla na nadměrné množství histaminu, především z potravin. Je potřeba jeho hladinu hlídat, jinak dochází k mnoha problémům.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Histaminová intolerance je stále poměrně málo známá a ani většina odborníků nemá o tomto tématu rozsáhlé znalosti. Přestože reakce na histamin se zatím vyskytuje pouze u 1 % populace, přecitlivělost na něj je stále častější. Histaminová intolerance je alergická reakce bez alergenu. Zkušený lékař Daniel Murrell, M.D. vysvětluje, že nesnášenlivost poměrně normálního množství histaminu v potravinách v důsledku snížené aktivity enzymů odbourávajících histamin může stimulovat imunitní systém k uvolňování histaminu.

Co je histaminová intolerance

Některé potraviny obsahují histamin nebo stimulují uvolňování histaminu v těle. Problémy nastávají, když dojde k přetížení nebo přílivu histaminu a tělo se s tím nedokáže vyrovnat. Histaminová intolerance obvykle spadá do jednoho ze čtyř problémů:

  • Inhibitory enzymů (některé léky nebo potraviny).
  • Enzymové kompetitory (biogenní aminy).
  • Genetické defekty enzymů.
  • Problémy s tvorbou enzymů (zánětlivé onemocnění střev nebo nedostatek potravy).
iZdroj fotografie: Depositphotos

Histaminová intolerance tedy není citlivost na histamin, ale známka toho, že jste si ho vytvořili příliš mnoho. Histamin je chemická látka zodpovědná za několik hlavních funkcí:

  • přenáší zprávy do mozku
  • vyvolává uvolňování žaludeční kyseliny, která pomáhá trávení
  • uvolňuje se po poranění nebo alergické reakci jako součást imunitní reakce

Když je hladina histaminu příliš vysoká nebo když se nedokáže správně odbourat, může ovlivnit vaše běžné tělesné funkce.

Příznaky histaminové intolerance

Histamin je spojen s běžnými alergickými reakcemi a příznaky. Mnohé z nich jsou podobné příznakům histaminové intolerance. I když se mohou u různých osob lišit, mezi běžné reakce spojené s touto intolerancí patří:

  • bolesti hlavy nebo migrény
  • ucpaný nos nebo problémy s dutinami
  • únava
  • kopřivka
  • zažívací potíže
  • nepravidelný menstruační cyklus
  • nevolnost
  • zvracení

V závažnějších případech histaminové intolerance se mohou vyskytnout:

  • křeče v břiše
  • otoky tkání
  • vysoký krevní tlak
  • nepravidelná srdeční frekvence
  • úzkost
  • potíže s regulací tělesné teploty
  • závratě

Potraviny a histamin

Přestože se hladiny histaminu v potravinách mohou lišit, jejich reakce v těle je téměř stejná. Ať už jsou nízké nebo vysoké, stále stimulují uvolňování histaminu.

Potraviny s vysokým obsahem histaminu:

iZdroj fotografie: Depositphotos

Potraviny uvolňující histamin a potraviny s nízkým obsahem histaminu:

  • citrusové plody
  • avokádo
  • jahody
  • rajčata
  • banány

Co dělat při podezření na histaminovou intoleranci

Pokud máte podezření, že by se vás nebo někoho z vašeho okolí mohla histaminová intolerance týkat, zaměřte se na následující:

1. Nechte se vyšetřit

Pokud chcete zjistit, zda vaše tělo zvládá či nezvládá množství potravin bohatých na histamin, poraďte se se svým praktickým lékařem a nechte se vyšetřit.

2. Odhalte příčinu problému

Protože histaminová intolerance je často sekundární reakcí na jiné zánětlivé onemocnění, doporučuje se testování na nesnášenlivost lepku, syndrom děravého střeva (také zvané syndrom propustného střeva) a nutriční nedostatky.

3. Dodržujte zdravou stravu

Vyloučení nezdravých potravin je prvním krokem k odhalení potravin, které způsobují záněty.

iZdroj fotografie: Freepik

4. Zaměřte se na čerstvé potraviny

Jezte více čerstvých potravin s nízkým obsahem histaminu, jako je čerstvá zelenina, rýžové mléko, bylinné čaje, bezlepkové obiloviny a čerstvý divoký losos.

5. Ošetřete si střeva

Jídlo, které jíte, není jediným viníkem nadměrné produkce histaminu v těle; ve skutečnosti je mnoho problémů s histaminem způsobeno nerovnováhou střevních bakterií. Chcete-li bojovat proti kandidové hypertenzi nebo syndromu děravého střeva, přidejte do svého jídelníčku více probiotik.

6. Vitamíny a stopové prvky

Hlídejte si přísun důležitých vitamínů, minerálů a stopových prvků. Patří mezi ně například měď, vitamín C a vitamín B6.

Jaké jsou vaše zkušenosti s histaminovou intolerancí?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články