Je pro chod organismu zdravější hnědá nebo bílá rýže? Dle nutriční specialistky se liší zásadními rozdíly

Rýži máme ve svém jídelníčku pravděpodobně každý. Slyšeli jste ale také o její hnědé alternativě, která může být pro váš organismus lepší?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rýže je jedním z nejlepších zdrojů sacharidů zastoupených v ​​téměř každé vegetariánské stravě a jídle s vysokým obsahem bílkovin. Pro pěstování rýže se semena nasáklá vodou nejprve zasadí do připraveného květináče a jejich sazenice následně do zaplavené orné půdy. Voda se vypouští, když zrna začínají zrát. To se pozná tak, že zrno zežloutne a výška rostlin klesá. Poté se rýže sklízí ručně nebo strojově a obvykle se suší na polích pod sluncem

Proč je rýže tak skvělá? 

Hodí se totiž k jakémukoliv zdravému jídlu, je opravdu snadno dostupná a především levná. Při správném skladování zůstává vhodná ke konzumaci po celý rok. Na trh je dodávání velké množství odrůd (například rýže jasmínová nebo basmati) a typů (krátká, střední a dlouhá zrna). Navíc neobsahuje lepek neboli stopy po pšenici ani jiných zrnech, jako je ječmen, žito a oves. Rýže je považována za druh trávy, která také zahrnuje potraviny, jako je kukuřice a cukrová třtina. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Hnědá nebo bílá rýže?

Pravděpodobně jste slyšeli, že hnědá rýže je zdravější než ta bílá, což je řečeno s menší nadsázkou. Nejprve je důležité pochopit jejich základní rozdíly. Oba dva druhy se totiž zpracovávají stejně. Po dozrání prochází procesem mletí, který odstraňuje vnější slupku a klíčky. Konečný výsledek je pak v obou případech endosperm. Rozdíl lze nalézt v jejich nutričních hodnotách.

Hnědá rýže obsahuje několikanásobně větší množství vlákniny, vitamínů a minerálů (především vápník a železo). Na jeden šálek po uvaření (202 gramů, dlouhozrnná) můžeme očekávat 248 kilokalorií, 52 gramů sacharidů, 1,9 gramů tuku, 5,5 gramů bílkoviny a vlákniny 3,2 gramů. Jeden šálek bílé rýže po uvaření (158 gramů, dlouhozrnná) obsahuje 205 kalorií, 45 gramů sacharidu, 0,4 gramů tuku, 4,3 gramů bílkoviny a 0,6 gramů vlákniny. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Stejné množství obou dvou druhů na jeden šálek tak ukazují, že hnědá rýže má mnohem lepší výživové hodnoty při větším gramovém množství po uvaření. Ať už se jedná o menší příjem sacharidů nebo větší množství vlákniny. Můžeme ale také vidět, že některé hodnoty, jako je například tuk, jsou na tom hůře. Při porovnání však lze říci, že oba dva druhy jsou zdravé, a nakonec při výběru stejně rozhodnou vaše chuťové buňky.

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Zobrazit další články