Češi to jedí každý den: Po jediném soustu hrozí zdravotní problémy, vyřaďte to z jídelníčku

Kebabáren se objevuje v Čechách stále více. Nejsou ještě tak oblíbené jako v Německu, ale jejich popularita stále roste. Otázkou je, zda toto stravování neškodí vašemu zdraví.

Kebab z rychlého občerstvení v ubrousku a v ruce i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Také si rádi dáváte kebab? Pak si dejte pozor, kde se na něj stavujete. Ne v každé kebabárně dostanete to, co vám slibuje. Tyto nesrovnalosti odhalilo několik kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. To ale zdaleka není všechno, proč byste se měli kebabu raději vyhnout. Obsahuje velké množství fosfátů a k čerstvosti má daleko.

Kebab – není to, čím se zdá být

Jak informoval také web Eurozpravy, Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala několik vzorků v různých kebabárnách. Výsledek byl pro provozovny velmi zahanbující, protože hovězí kebab obsahoval kromě hovězího také kuřecí a krůtí maso. Takových případů klamání zákazníka bylo odhaleno více. Majitelé těchto provozoven museli upravit značení svých nabídek, a pravděpodobně je čeká ještě pokuta.

Dalším problémem je vysoký obsah fosfátů v kebabu. V určitém množství jsou fosfáty pro tělo dobré, ale jakmile jich je moc, škodí podobně jako cholesterol. Používají se kvůli konzervaci a zlepšení chuti masa. Jde totiž o to, že jen velmi málo kebabáren si připravuje maso samo. Ve většině případů maso cestuje jako zmražený polotovar, a než se dostane do patřičné restaurace, uplyne klidně i měsíc. Naše redakce JakZdravě už dříve vysvětlovala, proč se do potravin přidávají tzv. éčka.

Dvě tortilly na stole iZdroj fotografie: Pixabay
V Hradci Králové se otrávilo několik desítek lidí tortillou

Jde to i bez fosfátů

Pokud byste si chtěli připravit kebab doma, stačilo by vám jen vzít maso a správně ho naložit. Nepotřebovali byste k tomu žádné fosfáty. To platí i v případě provozoven, které si maso na kebab připravují samy. Jak informoval také web Lidovky, mezi vyhlášené kebabárny patří například Maidum kebab v Ústí nad Labem, Can Bey v Ječné ulici v Praze nebo Bistro Lanka na Letné. Jistě najdete další, ale pravdou je, že těch méně kvalitních se poslední dobou vyrojilo jako hub po dešti.

Jak se chovat při nebezpečné otravě jídlem: Dodržení zásad rozhoduje o trvalých následcích

Otrava jídlem po kebabu

Velkou pozornost k sobě přitáhl případ z Hradce Králové. Tam se v souvislosti s kebabem v rychlém občerstvení přiotrávilo jídlem 57 lidí. Lékaři se domnívají, že šlo o jedovatou látku produkovanou zlatým stafylokokem. Podle výpovědí zákazníků, kteří prodělali otravu jídlem, byly za zdroj nákazy označeny tortilly. U nás je ale mnohem častější otrava jídlem kontaminovaným Salmonellou. Na JakZdravě jsme informovali o tom, že inspektoři nařizují stažení kontaminovaného masa.

Jak často si zajdete na kebab vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články