Státní veterinární správa stahuje z trhu kuřecí maso z Ukrajiny, obsahuje salmonelu

Státní veterinární správa v rámci kontrolní akce zjistila, že některé druhy kuřecího masa z Ukrajiny obsahují salmonelu. Ty byly okamžitě staženy z trhu.

omývání kuřecího masa i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Státní veterinární správa v rámci mimořádné kontrolní akce, která se zaměřila na drůbeží maso a vejce dodávané ze zemí mimo Evropskou unii, vyřadila několik produktů z českého trhu. Po provedení více než 20 kontrol totiž vyšlo najevo, že 2 z 25 vzorků drůbežího byly pozitivní na přítomnost salmonely, nebezpečné bakterie, která může mít závažné dopady na lidské zdraví. V současné době tak probíhá stahování zásilek kuřecího masa z Ukrajiny a také Brazílie, kde je tento problém mnohem častější. 

Výsledky přísných kontrol 

Státní veterinární správa (SVS) provedla od 3. dubna celkem 21 kontrol, z nichž 18 bylo zaměřeno na drůbeží maso a 3 na vejce – příslušníci orgánu odebrali celkem 43 vzorků, a to 34 drůbežího, 4 vzorky polotovarů a 5 vzorků vajec. V současnosti jsou k dispozici výsledky vyšetření 25 z nich a bohužel vyšlo najevo, že 2 (jeden z Ukrajiny a jeden z Brazílie) jsou pozitivní na přítomnosti salmonely, bakterie ohrožující lidské zdraví. První výrobek byl prodáván v Pardubickém kraji s názvem „Kuře bez drobů hluboce zmrazené“.

Země původu tohoto výrobku je Ukrajina a jednalo se o množství 3 498 kg s minimální trvanlivostí do 18. 7. 2024. V rámci vyšetření bylo také zjištěno, že byl z kuřat dále připravován marinovaný polotovar určený ke grilování a následnému prodeji v prodejnách řetězce JIP východočeská, a. s. Dalším pozitivním výrobkem na přítomnost salmonely byly poté „Brazilské kuřecí prsní řízky mražené“, původem z daleké Brazílie a jednalo se o množství 5 040 kg. 

Okamžité zastavení dodávek

SVS tak v návaznosti na tyto výsledky okamžitě pozastavila distribuci těchto výrobků na trh a nyní pracuje na stahování těch, které již byly distribuovány – bylo zjištěno, že je nejčastěji nakupovali restaurace a jídelny. Tyto informace byly také předány krajským hygienickým stanicím. Nyní příslušníci orgánu pracují na dalších vzorcích, a to z větší části původem taktéž z Ukrajiny a Brazílie, poté Velké Británie a Thajska.

kuřecí maso na talíři iZdroj fotografie: Pixabay

Je ovšem pravděpodobné, že SVS bude nadále zvyšovat kontroly v místech určení při příchodu zásilek drůbežího masa a vajec původem z třetích zemí. Dalšími body, na které se kontroly SVS zaměří, je sledovatelnost, označování, hygienickou manipulaci a dodržení teplotního řetězce výrobků z třetích zemí.

Salmonela a lidské zdraví 

Bakterie rodu Salmonela, které se do vašeho těla mohou dostat požitím kontaminované potraviny, představují velké nebezpečí. Jakmile se nakazíte, projeví se to intenzivními střevními potížemi, které vás mohou dostat až na nemocniční lůžko – mezi ohrožené skupiny patří především starší lidé, lidé se slabou imunitou a děti. Abyste se vyhnuli problémům, vždy kupujte ověřené potraviny a ty dostatečně zpracujte před konzumací (salmonely lze zničit teplem). Rozhodně nikdy nejezte drůbeží maso nebo vejce zasyrova. 

Jak často jíte drůbeží maso a vejce vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články