Chyby, které při vaření dělá 90 % lidí. Ať už jde o používání nepřilnavých pánví nebo rozmrazování – neohrožujte dobrovolně své zdraví

Přestože si mnoho lidí myslí, že pokud si vaří sami doma, tak je jejich jídlo zdravější, mnohdy si mohou některými chybami spíše škodit.

kuřecí maso i Zdroj fotografie: iStock
                   

Řada lidí se v současné době uchyluje k domácímu vaření. Tento jednoduchý, a zároveň velmi příjemný návyk přináší hned celou řadu benefitů – často se díky němu dokážete stravovat za mnohem méně peněz, vždy víte, co jíte a můžete si udělat přesně takovou porci, po jaké toužíte. Jak ovšem říká odbornice Sarah Garone, ne každý ví, že se během vaření může dopouštět některých nebezpečných chyb, které mohou určitým způsobem škodit zdraví. 

Rozmrazování masa na kuchyňské lince

Pokud chcete rozmrazit maso, rozhodně byste jej nikdy neměli nechávat položené volně na lince – takovým způsobem se na něm akorát začnou rychleji množit bakterie, což může vést k nebezpečné kontaminaci. Stejně tak je tomu při rozmrazování v horké vodě. Nejlepším způsobem, jak maso rozmrazit, je nechat jej zakryté v ledničce nebo pod studenou vodou. 

Používání starých nepřilnavých hrnců a pánví

Nepřilnavé nádobí je jeden z nejlepších pomocníků v kuchyni. Pokud jej používáte, nepotřebujete žádný olej či máslo na smažení, a pokud jej chcete umýt, nemusíte nic drhnout ani zdlouhavě namáčet. Jak ovšem naznačuje řada odborníků, používání opotřebovaného nepřilnavého nádobí nemusí být vždy bezpečné – v takovém případě se totiž vystavujete škodlivé látce známé jako kyselina perfluoroktanová, která se uvolňuje v důsledku jakéhokoliv poškrábání nebo otlučení a vede k zvýšenému riziku řady zdravotních potíží, včetně rakoviny

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kontaminace syrovým masem  

Syrové maso by nikdy nemělo přijít do styku s žádnými potravinami, které se nechystáte tepelně (ani žádným jiným způsobem) zpracovat. Při této tzv. křížové kontaminaci dochází k přenosu škodlivých bakterií, které mohou způsobit nebezpečnou otravu jídlem. Vždy se proto snažte po naporcování syrového masa ihned umýt prkénko a své ruce a ujistěte se, že maso nepřišlo do styku například se zeleninou či vaším oblečením. 

Vaření ovoce a zeleniny bez slupky  

Pokud je vaším zvykem loupat každé ovoce nebo zeleninu ještě předtím, než je vložíte do hrnce nebo na talíř, nejenže tím ztrácíte svůj čas, ale také řadu důležitých živin. Podle portálu Healthline totiž obecně platí, že neloupané produkty obsahují větší množství vitamínů, minerálů a dalších prospěšných rostlinných látek, než když jsou oloupané. Samozřejmě není nutné se do konzumace slupky nutit, pokud vám nechutná. 

Používání nízkotučných surovin

Volba nízkotučných potravin vašemu jídlu na zdraví rozhodně nepřidá. Pokud vaříte ze zdravých potravin, které obsahují zdravé tuky, rozhodně byste neměli hledat jejich náhražky neobsahující žádný tuk. Tato makroživina je pro zdraví nezbytná – je bohatým zdrojem kalorií, pomáhá tělu dodat energii nebo ji uložit, je součástí  buněčných membrán a podílí se na mnoha tělesných procesech, včetně hojení ran. Samozřejmě není radno to s přísunem tuku přehánět. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zahřívání olejů natolik, že se z nich kouří

Ačkoliv mohou být některé oleje mnohem zdravější než jiné, každý z nich má svůj určitý kouřový bod – tedy teplotu, při které začne vytvářet kouř. Pokud se s tímto problémem během vaření setkáváte často, měli byste velmi rychle nastudovat, jak s vaším olejem zacházet správně. V tomto případě vám totiž jídlo nejenže nemusí chutnat, ale také se vystavujete volným radikálům, které mohou po konzumaci velmi nebezpečně poškodit vaše buňky. 

Vaření masa při vysokých teplotách

Každý pravděpodobně ví, že je velmi nebezpečné maso nedovařit, ale často lidé netuší, že riskantní může být i jeho převaření. Podle Národního institutu pro rakovinu se totiž při přípravě masa při vysokých teplotách vytváří látky známé jako heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky, které mohou způsobit poškození DNA, a tím také zvýšit riziko vzniku rakoviny. 

Jakých chyb se ve své kuchyni nejčastěji dopouštíte vy? 

Zdroj: Fsis, Healthline, MayoClinic, Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články