Chilli paprička zbaví rýmy, bolesti hlavy i kloubů. Pálí jako čert, který vyžene zdravotní neduhy zpět do pekla

Pálivé papričky poskytují kromě své jedinečné chuti mnoho zdravotních přínosů, o kterých jste doposud pravděpodobně neměli žádné tušení.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Chilli papričky zná mnoho z nás především pro jejich vyznačující se pálivou chuť, kterou nedokáže nahradit téměř žádná jiná potraviny. Podle odbornice Melinda Ratini však není pálivost to jediné, co tato oblíbená zelenina přináší – pálivé papričky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, které mají významné zdravotní účinky na naše zdraví. Toto jsou ty nejzajímavější z nich 

Účinně vás zbaví rýmy

Pokud se často potýkáte s rýmou nebo ucpaným nosem, se kterým vám nepomáhá již žádný nosní sprej, můžete se obrátit na pálivé papričky. Ty totiž obsahují hojné množství kapsaicinu, jehož závan dokáže vaše dutiny účinně pročistit, a to již během několika minut – zpočátku se může tento trik jevit, jako by vaše trápení spíše zhoršoval, ovšem kapsaicin začne brzy působit a vy budete moci opět dýchat.   

iZdroj fotografie: Depositphotos

Již žádné migrény 

Chemická látka kapsaicin, kterou pálivé papričky obsahují v hojném množství, vás také dokáže účinně zbavit migrén a bolestí hlavy – znecitlivuje totiž trojklanný nerv v mozku, kde tyto problémy vznikají. Podle odborníků navíc již několik studií potvrdilo určitou souvislost mezi užíváním nosního spreje, který obsahoval složky pálivých papriček, a snížením častých bolestí hlavy.   

Chrání vás proti rakovině

Kapsaicin v pálivých papričkách také zabíjí buňky, které jsou spojené s více než čtyřiceti typy rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, jater, plic, slinivky břišní a leukémie. Tato pálivá látka tak mění způsob, jakým se ve vašem těle chovají určité geny spojené s rakovinnými buňkami, a dokonce zastavuje jejich růst. Naneštěstí však existují i studie, které označily kapsaicin jako látku, která je sama o sobě s rakovinou spojená, a proto je zapotřebí provést další studie. 

Delší život

Někdejší studie dokázala, že dospělí, kteří konzumovali alespoň jednu čerstvou nebo sušenou červenou chilli papričku měsíčně po dobu téměř dvaceti let, snížili své riziko úmrtí o více než 13 procent oproti těm, kteří pálivé papričky nejedí. Vědci si nejsou jisti proč, ale domnívají se, že určitou zásluhu na tom mohou mít živiny obsažené v papričkách a jejich schopnost bojovat proti zánětům, rakovinám a obezitě.

iZdroj fotografie: Pexels

Zklidnění artritidy

Kapsaicin obsažený v pálivých papričkách je navíc složka, kterou obsahuje řada krémů, pleťových vod a náplastí na klouby potlačující bolest. Odborníci proto poukazují na skutečnost, že by samotná konzumace chilli papriček mohla pacientům přinést z dlouhodobého hlediska přínosy, jako je například zklidnění artritidy nebo úleva od bolesti. 

Redukce přebytečných kil

Některé studie naznačují, že kapsaicin může podporovat hubnutí jedince, protože snižuje chuť k jídlu a zvyšuje spalování tuků. Ačkoliv je podle odborníků stále nezbytný další výzkum, v závěru konzumaci chilli papriček určitě doporučují, a to alespoň jednou týdně. 

Jak často konzumujete pálivé papričky vy? 

Zdroj: Healthline & Webmd

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články