Syrové kuřecí maso obsahuje mnoho různých nebezpečných bakterií. Mnoho lidí se domnívá, že pokud maso umyjí, sníží tím riziko nákazy. Opak je ale pravdou.
Mnoho lidí syrové kuřecí maso před tepelnou úpravou umývá. Gastroenterolog Saurabh Sethi, M.D. ale před mytím kuřecího masa důrazně varuje. Mytí kuřete před jeho přípravou totiž může zvýšit riziko nákazy z potravin. Nemoci z potravin jsou infekční onemocnění, která vznikají v důsledku požití potravin kontaminovaných mikroorganizmy nebo toxiny. Způsobují typické gastrointestinální potíže, jako jsou bolesti břicha, zvracení a průjem.
Proč by se nemělo kuřecí maso umývat
Syrové kuře byste před vařením neměli mýt, zvyšujete tak totiž riziko kontaminace a onemocnění z potravin. Mytím kuřete se mohou bakterie rozšířit na vaše ruce i na kuchyňskou linku a dřez. Stříkající voda, držení kuřete v rukou a dokonce i šťáva z masa protékající dřezem, to vše vytváří zvýšené riziko kontaminace a onemocnění.
Použití mýdla nebo antibakteriálních roztoků na kuře riziko onemocnění nesníží. Nezáleží na tom, zda oplachujete vodou, mýdlem nebo antibakteriálním prostředkem. Všechny představují riziko. Některé bakterie jsou navíc tak pevně přichyceny, že byste je nemohli odstranit bez ohledu na to, kolikrát jste maso umyli.
Bakterie v kuřecím mase
Syrové kuřecí maso téměř vždy obsahuje Campylobacter, kmen bakterií, který způsobuje průjem, horečku a křeče. Maso může obsahovat také Salmonellu, Clostridium perfringens a další bakterie. Výzkumy prokázaly, že bakterie se spolehlivě zničí pouze důkladnou tepelnou úpravou.
Teplota uvnitř masa by měla být alespoň 75 stupňů. Jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit, zda jídlo dosáhlo dostatečně vysoké teploty, aby se zničily bakterie přenášené potravinami, je použití potravinářského teploměru.
Další způsoby, jak zabránit kontaminaci a onemocnění:
- Používejte různá prkénka na krájení zeleniny, masa a drůbeže. Můžete zakoupit i barevně odlišná prkénka, abyste si pamatovali, co kam patří.
- Při manipulaci s masem a drůbeží si často myjte ruce, a to i pokud používáte potravinářské rukavice.
- Maso a drůbež skladujte na spodní polici chladničky, aby šťáva z masa nekapala na čerstvé potraviny.
- Studené potraviny uchovávejte na ledu a horké potraviny v teplých zařízeních, jako jsou například chafingy, pokud jsou podávány po delší dobu (například u bufetu).
Jakým způsobem se snažíte zabránit riziku nákazy z potravin?