Osm každodenních potravin, které by nikdy neměly skončit v ledničce, přesto je tam všichni uchováváme

Některé potraviny do lednice patří, jiným to naopak škodí, a to pak škodí i vám. Dobře si proto rozmyslete, které do chladu dáte.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud víte, které potraviny je vhodné uchovávat v ledničce a které při pokojové teplotě, jste na dobré cestě k tomu, abyste z vašich potravin získávali maximum. Uchovávání určitých potravin v chladu zpomaluje růst bakterií a předchází tak žaludečním otravám. Ale jsou i jiné případy, kdy je pokojová teplota nezbytná. 

Rajčata

Rajčata jsou bohatá na vitamín C, draslík a další zdravé živiny. To nejlepší z nich získate, pokud je ponecháte mimo lednici při pokojové teplotě, zvláště pokud je plánujete sníst příští den. Nízké teploty totiž ovlivňují jejich chuť a strukturu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Brambory

Brambory nikdy neskladujte v ledničce. Chlazení rychleji proměňuje bramborový škrob na cukr a při pečení nebo smažení by pak tyto cukry mohly produkovat rakovinotvorný chemický akrylamid. Raději je místo toho ponechejte na temném, mírně chladném místě (ideálně ve sklepě). Temnota jim brání v zezelenání.

Banány

Banány, které koupíte dříve, než jsou zralé, dozrávají při pokojové teplotě a chlazení tento proces zpomaluje. Banány také uvolňují plyn, který ovlivňuje rychlost zrání ostatního ovoce, proto byste je měli udržovat dále od jiných druhů ovoce. Je tedy lepší nevkládat je ani do ledničky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Máslo

Máslo a margarín se lépe krájí a natírají na chléb, když jsou uchovávány při pokojové teplotě, což je bezpečné. Ale nechat je delší dobu mimo ledničku také není dobrý nápad. Máslo se může zkazit a margarín se může rozdělit na olej nebo vodu a pevné látky.

Bazalka

Byliny jako bazalka, rozmarýn a tymián vyschnou příliš rychle a ztratí svou chuť, pokud je držíte v lednici. Místo toho je dobré umístit bylinky mimo sluneční světlo do malé sklenice s vodou o pokojové teplotě.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Káva

Vidět kávu v ledničce není moc obvyklé a ani to není nejlepší nápad. Pokud se totiž vystaví většímu chladu, poškodí to její chuť. Nejlepší je uchovávat kávu ve vzduchotěsné nádobě mimo dosah slunečních paprsků. 

Chléb

Uchovávání chleba v ledničce chrání před plísní, ale může to být na úkor jeho chuti, jelikož vlivem chladu chléb schne. Chléb tedy může být skladován při pokojové teplotě dva až čtyři dny, ale v ledničce vydrží sedm až 14 dní.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Cibule

Pokud není cibule rozřezaná nebo oloupaná, měla by být uchovávána na suchém, tmavém a dobře větraném místě. Nedostatek čerstvého vzduchu sníží její životnost. Avšak celá oloupaná nebo předem nakrájená cibule by měla být chlazena.

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Zobrazit další články