8 potravin, které značně a téměř okamžitě zvyšují krevní tlak: Hypertonici by měli zpozornět a rozhodně je vyřadit ze svého jídelníčku

Potraviny ovlivňují mnoho tělesných procesů a funkcí, a to včetně krevního tlaku. Na některé z nich je potřeba dávat si pozor, ať už je váš tlak vysoký nebo nízký.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Způsob, jakým se stravujete, může vašemu zdraví hodně prospět, nebo mu naopak uškodit. Je proto třeba si dávat velký pozor na to, co jíte, protože, jak připomíná výživová specialistka Jerlyn Jones, MS, skrze jídlo jste do jisté míry sami zodpovědní za vznik nemocí. Pokud tedy trpíte vysokým krevním tlakem, následujícím potravinám se zdaleka vyhýbejte. Trápí-li vás nízký krevní tlak, tak je naopak do jídelníčku zařaďte.

1. Sůl

Sůl je jednou z potravin, které při nadměrné konzumaci zvyšují krevní tlak. Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, měli byste rozhodně přejít na stravu s nízkým obsahem soli.

iZdroj fotografie: Depositphotos

2. Málo vitamínu B

Mandle, pistácie, lískové a vlašské ořechy jsou velmi zdravé, protože obsahují velké množství vitamínů skupiny B, a proto také snižují vysoký krevní tlak. Vitamíny skupiny B můžete získat i z vajec, mléčných výrobků a obilovin.

3. Uzeniny a podobné zpracované potraviny

Tyto potraviny obsahují velké množství přidané soli a tuku, a proto se nedoporučují lidem s vysokým krevním tlakem. Pokud chcete žít zdravě, nedoporučuje se nadměrná konzumace masných výrobků obecně. Světová zdravotnická organizace totiž zařadila zpracované maso, včetně šunky, slaniny, salámu a párků do skupiny č. 1 karcinogenních látek (známých jako původci rakoviny), což znamená, že existují přesvědčivé důkazy o tom, že zpracované maso způsobuje rakovinu. Jeho konzumace zvyšuje riziko rakoviny střev a žaludku.

4. Káva a čaj

Nápoje obsahující kofein zvyšují srdeční frekvenci a krevní tlak. Neměly by se konzumovat v nadměrném množství a na doporučení lékaře by měly být z jídelníčku zcela vyřazeny. Lidé s nízkým krevním tlakem si mohou dát 1-2 šálky kávy denně, ale ti s vysokým krevním tlakem by se jí měli raději úplně vyhnout.

iZdroj fotografie: Depositphotos

5. Čokoláda

Čokoláda má velmi dobrý vliv na kontrolu srdečního rytmu. Ráno se doporučuje sníst 1-2 čtverečky 70 % čokolády. Pokud však máte problémy s vysokým krevním tlakem, měli byste i hořkou čokoládu omezit.

6. Maso

Maso jistě může pomoci při nízkém krevním tlaku, ale nepřehánějte to s ním, protože může zvýšit hladinu cholesterolu. Lidé s vysokým krevním tlakem by měli jíst maso pouze jednou týdně, a to nejlépe libové.

7. Energetické nápoje

Takzvané energeťáky obsahují příliš mnoho draslíku, hořčíku a sodíku a mohou zvyšovat krevní tlak. Lidé s vysokým krevním tlakem by to s nimi rozhodně neměli přehánět. Což by ostatně neměli ani lidé s normálním tlakem, protože energetické nápoje jsou spojovány s mnoha negativními účinky, jako je například dehydratace, srdeční komplikace (např. nepravidelný srdeční tep a srdeční selhání), nespavost a úzkost.

8. Víno

Mezi alkoholickými nápoji má víno pozitivní vliv na nízký krevní tlak. Sklenička kvalitního červeného vína denně je povolena, ale lidé s vysokým krevním tlakem by se měli vyvarovat všech alkoholických nápojů.

Které další potraviny jste kvůli krevnímu tlaku vyřadili z jídelníčku?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články