S nepříjemnými příznaky PMS se potýká téměř polovina žen v reprodukčním věku. Těchto 9 potravin je schopno tyto symptomy zmírnit.
Mnoho žen se každý měsíc potýká s nepříjemnými symptomy premenstruačního syndromu (PMS). Gynekoložka Dr. Stacy Henigsman upřesňuje, že tyto příznaky zahrnují zejména bolesti, křeče, zvracení, horečku, únavu, podrážděnost a nechutenství. Se symptomy premenstruačního syndromu vám mohou pomoci některé potraviny, které navíc poskytují mnoho dalších zdravotních výhod.
Co je PMS
Na rozdíl od toho, co si někteří lidé myslí, je premenstruační syndrom (PMS) skutečný stav, který může narušit každodenní život a způsobit značné fyzické potíže a emocionální strádání. PMS je velmi častým problémem. Dle výzkumů zažívá PMS téměř 48 % žen, které jsou v reprodukčním věku, a asi u 20 % z nich jsou příznaky natolik závažné, že ovlivňují jejich běžný život.
Nejlepší potraviny na zmírnění příznaků PMS
1. Vitamín B
Jedním z nejlepších tipů je zařadit do každodenního jídelníčku potraviny bohaté na vitamín B, jako jsou fazole, banány, ořechy a kuřecí maso. To sice potíže zcela nezastaví, ale alespoň je zmírní, zejména v době, kdy se příznaky PMS teprve začínají objevovat, což je obvykle 10 dní před začátkem menstruace.
2. Vitamín C
Citrusové plody, bobulovité ovoce, ananas, brambory a další obsahují antioxidanty a vitamín C, které pomáhají snižovat nadýmání břicha, únavu, bolesti prsou a dokonce i silný výtok. Snažte se je jíst týden před menstruací a jezte je syrové nebo polovařené, protože silná tepelná úprava z nich odstraňuje všechny důležité živiny.
3. Vitamín E
Tento vitamín snižuje intenzitu výkyvů nálad a zabraňuje silnému krvácení. Přibližně týden před menstruací a tři dny po jejím začátku užívejte vitamín E. Kromě zvýšené hladiny energie se postupně zmírní křeče, návaly úzkosti, depresivní pocity a chuť na jídlo.
4. Vápník v nemléčných potravinách
Dětem se obvykle doporučují potraviny bohaté na vápník, aby jejich rostoucí tělo mělo silné kosti, a hlavním zdrojem vápníku je v tomto případě mléko. Během menstruace je však nejlepší získávat vápník z nemléčných zdrojů, jako jsou různé druhy ořechů a semen: vlašské ořechy, mandle, sezamová semínka, slunečnicová semínka a dokonce i zelenina, jako je zelí a fazole.
5. Železo
Silná ztráta krve vyčerpává zásoby železa v těle a může způsobit anémii, která také zhoršuje průběh menstruačních křečí. Zařaďte proto do svého jídelníčku potraviny bohaté na železo, jako je špenát a listová zelenina, sultánky, vaječné žloutky, sójové boby, cizrna, krůtí maso, ústřice a korýši. Studie prokázaly, že vysoký obsah železa mnohé z příznaků PMS zmírňuje.
6. Čokoláda
Dejte si čokoládový pudink s nízkým obsahem cukru a tuku nebo ještě lépe, mějte po ruce hořkou čokoládu, která díky rostlinným omega-3 mastným kyselinám pomáhá regulovat menstruační cyklus. Silná chuť na čokoládu však svědčí o nedostatku hořčíku.
7. Hořčík
Přehlížený, ale nezbytný minerál. Nedostatek hořčíku zhoršuje příznaky PMS, jako je nadýmání způsobené zadržováním vody v močovém měchýři, bolest nebo citlivost na hrudi, výkyvy nálad, úzkost a dokonce deprese. Mezi potraviny obsahující hořčík patří rýže, oves, čokoláda, sójové boby a dokonce i ořechy. Zvyšte ve svém jídelníčku množství potravin bohatých na hořčík a projevy PMS se zmírní.
8. Komplexní sacharidy
Bylo prokázáno, že ženy, které jedí komplexní sacharidy, trpí příznaky PMS méně než ty, které je nejedí, a to především proto, že komplexní sacharidy pomáhají kontrolovat chuť na jídlo a zvyšují hladinu serotoninu v těle, což je hormon pohody a štěstí, který snižuje depresivní pocity. Mezi potraviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů patří avokádo, quinoa, oves, jablka, kukuřice, kořenová zelenina, cibule, slunečnicová semínka atd.
9. Voda
Hydratace pomocí čerstvých šťáv, vody apod. může výrazně snížit nadýmání břicha během menstruace. Určitě omezte konzumaci kávy nebo nápojů obsahujících kofein, konzumaci slaných potravin, alkoholu a sladkých jídel. Abyste se zbavili nadýmání, vypijte denně 8 až 10 sklenic vlažné vody a jezte potraviny bohaté na vodu, jako jsou okurky, melouny a mrkev.