Alobal je sice užitečná pomůcka v kuchyni, ovšem pro lidské zdraví nemusí být nejvhodnější. Podle některých studií zvyšuje riziko mnoha chorob.
Hliníková fólie si získala oblibu pravděpodobně po celém světě. Tato užitečná pomůcka vám dokáže usnadnit přípravu mnoha jídel, a to ať už jde o vaření, pečení nebo grilování. Většina lidí si však přes tyto zdravotní benefity neuvědomuje skutečnost, že může alobal také představovat nebezpečí pro lidské zdraví. Jak například uvádí lékařka Helen West, používání výrobku může přispívat k rozvoji plicní fibrózy nebo také slabosti kostí.
Hliníková fólie versus lidské zdraví
S používáním hliníkové fólie byste měli být raději opatrní. Ačkoli se jedná o velmi užitečný výrobek, který vám dokáže usnadnit přípravu pokrmů v kuchyni. Právě díky němu mohou být potraviny maximálně křupavé, šťavnaté a bez toho, aby se zbytečně připalovaly. Bohužel se však jedná o výrobek, který může mít i poměrně nebezpečné dopady na lidský organismus. Tuto skutečnost dle webu AluFoil prokázalo již mnoho výzkumů a jedná se zejména o:
- Vyšší riziko vzniku Alzheimerovy choroby a dalších neurologických problémů, jako je snížená paměť a schopnost koncentrace.
- Vyšší náchylnost vůči onemocněním dýchacích cest, včetně plicní fibrózy.
- Oslabuje činnost kostních buněk a snižuje koncentraci vápníku.
Raději se používání alobalu vyhýbejte
Pokud patříte mezi rizikové skupiny lidí, raději byste se měli používání alobalu kompletně vyhnout. Na webu JakZdravě jsme také psali o alternativních využitích hliníkové fólie ve prospěch svého zdraví. Ostatní udělají nejlépe, když se budou drže následujících pravidel.
- nepoužívejte alobal ke grilování
- neskladujte v něm rajčata, citrusové plody, ovoce ani pepř
- nepoužívejte jej v troubě k ohřívání potravin
- ke skladování používejte namísto hliníkové fólie skleněné nádoby