Nadměrná plynatost je nepříjemným problémem, za který většinou může dietní chyba či jídlo ve spěchu. Naštěstí existuje několik možných řešení, jak se tohoto problému zbavit.
Nadměrná plynatost sice nebývá nebezpečná, ale může být trapná a způsobovat, že se cítíte nepříjemně. Jak vysvětluje lékařka Michele Cho-Dorado, MD, nadměrná plynatost může být způsobena spolykáním většího množství vzduchu než obvykle nebo konzumací obtížně stravitelného jídla. Může také souviset s nějakým zdravotním problémem ovlivňujícím trávicí systém, jako jsou opakující se zažívací potíže nebo syndrom dráždivého tračníku.
Příčiny plynatosti
Nadýmání střev a následná plynatost jsou obvykle způsobeny abnormálním nadbytkem plynu, který je někdy doprovázen nafouklým žaludkem a bolestí způsobenou nahromaděním plynu. Dalšími příčinami plynatosti jsou:
1. Intolerance
Konzumace některých potravin ve velkém množství, jako jsou luštěniny, pivo (tmavé), otruby, brokolice, růžičková kapusta, květák či cibule. Také sycené nápoje a mléko mají tendenci vytvářet nadměrné plyny.
2. Zácpa a přejídání
Přejídání se, kdy se jídlo, které není zcela stráveno, mění na plyn, způsobuje plynatost. Také častá zácpa způsobuje nadměrnou plynatost.
3. Špatné žvýkání jídla
Obtížně stravitelné částice potravin kvasí déle. V důsledku toho se hromadí plyn. Pokud navíc jídlo žvýkáte nedostatečně, protože jíte ve spěchu, pravděpodobně spolykáte i více vzduchu.
4. Jezení s otevřenými ústy (mluvení při jídle)
Umožňuje vniknutí přebytečného vzduchu do těla, což způsobuje plynatost. Také žvýkání žvýkaček, kouření a pití sycených nápojů podporuje plynatost.
5. Některé léky
Nadýmání mohou zvyšovat například projímadla, léky snižující hladinu cholesterolu a léky na uklidnění. Užívání hydrogenuhličitanu sodného při pálení žáhy a žaludečních potížích může také zvýšit množství plynu.
Kdy navštívit lékaře
Plynatost sice obvykle nebezpečná nebývá, ale pokud ji doprovázejí další obtíže, je porada s lékařem na místě. Poraďte se s lékařem, pokud vás kromě nadýmání trápí i následující:
- silné nebo dlouhodobé bolesti břicha
- krev ve stolici nebo tmavá, dehtovitá stolice
- vysoké horečky
- průjem
- zhoršující se pálení žáhy
- zvracení
- nevysvětlitelný úbytek hmotnosti
Tipy proti plynatosti
Na zmírnění a odstranění potíží vyzkoušejte následující.
Aby fazole nenadýmaly
Pokud nechcete jíst fazole, protože nadýmají, přidejte do studené vody, ve které je budete vařil, lžičku sušeného zázvoru. Fazole pak nechte hodinu odstát, propláchněte a uvařte v čerstvé vodě.
Citrónová šťáva
Před každým jídlem vypijte zředěnou citrónovou šťávu nebo směs dvou lžiček jablečného octa a dvou lžiček medu se sklenicí vody.
Hořčičná semínka
Před snídaní snězte dvě hořčičná semínka a vypijte sklenici vody. Poté zvyšte počet semínek na 12, každý den dvě navíc. Pokud je již plyn pod kontrolou, můžete postupně snížit počet semínek na jedno nebo dvě denně.
Bylinné čaje
Pijte bylinné čaje, využijte například kardamom, heřmánek, skořici a hřebíček. Stimulují trávení, snižují množství hnilobných bakterií a zlepšují pohyblivost střev.
Fenykl
Doporučuje se také konzumovat po jídle šálek nálevu připraveného z jednoho litru vroucí vody a 10 gramů semen fenyklu. Fenykl můžete podávat i novorozencům a kojencům.
Oregano a meduňka
Do sklenice vroucí vody dejte 1 lžičku oregana a meduňky. Přikryjte pokličkou a nechte 6 minut odstát. Užívejte po jídle a nemusíte přidávat žádná sladidla, protože chuť je velmi příjemná.
Tymián
Svařte 1 polévkovou lžíci tymiánu v 500 ml vody. Pijte 1 šálek denně. Pokud chcete, můžete přidat i lžičku medu.