Stoupá hladina cukru v krvi? Řešením jsou superpotraviny, které ji přirozeně sníží a stabilizují metabolismus

Stoupá vám hladina glukózy v krvi a máte strach z cukrovky? Podívejte se na tyto potraviny, které vám mohou pomoci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Většina jídel, které v dnešní době konzumujeme, narušuje metabolismus a tlačí tělo k inzulínové rezistenci. To vede mimo jiné k cukrovce 2. typu. Jedná se také o důvod, proč léčba této nemoci pomocí inzulínu není efektivní. Dobrou zprávou ale je, že se tento problém dá vyléčit stravou a pohybem. Jedním z nejdůležitějších dietních doporučení je omezit čisté sacharidy a nahradit je vyšším množstvím kvalitních zdravých tuků.

Mastné ryby s nízkým obsahem rtuti

Mastné ryby jsou jednou z nejdůležitějších potravin pro diabetiky, protože poskytují tělu živočišné omega-3 mastné kyseliny dokosahexaenové (DHA). DHA jsou životně důležité, protože se jedná o jediný tuk, který umožňuje tělu využívat fotoefekt. Ten převádí fotony ze slunce na elektrony stejnosměrného proudu a zásobuje tak vaše mitochondrie.

Vzhledem k znečištění moře musíte být ohledně ryb, které jíte, velmi vybíraví. Většina hlavních světových vodních cest je totiž kontaminována rtutí, těžkými kovy a chemikáliemi. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vyberte si ryby ze studených vod, jako je divoký aljašský losos, sardinky, ančovičky a sledi. Díky chladu budou zdravější. Vyhýbejte se především chovaným rybám, protože mohou být díky toxinům obsaženým v krmivu jednou z nejtoxičtějších potravin na světě. Například chovný losos může mít až o 50 procent méně omega-3 mastných kyselin než losos divoký.

Semínka bohatá na hořčík a antioxidanty

Hořčík je minerál, který mnoha lidem chybí v těle. Jeho nedostatek může zvýšit riziko inzulínové rezistence, jelikož hraje důležitou roli při zpracování sacharidů a glukózy. Nejbohatší potravinou pro získání jeho potřebného množství jsou tato semena:

  • Slunečnicová semínka – čtvrtina šálku obsahuje 128 mg hořčíku.
  • Sezamová semínka – čtvrtina šálku obsahuje asi 101 mg hořčíku.
  • Černý kmín – obsahuje antioxidanty a imunomodulační složky a má také má silnou protirakovinnou funkci. 
  • Dýňová semínka – dvě lžíce vám dodají 74 mg hořčíku (asi 25% doporučeného denního příjmu).
  • Chia semínka – kromě hořčíku jsou také dobrým zdrojem zdravých tuků, vlákniny a antioxidantů. Cca 28 gramů chia vám poskytne přibližně 10 gramů vlákniny. 
iZdroj fotografie: Depositphotos

Vláknina a stravitelné sacharidy

Výzkum ukazuje, že lidé s vysokým příjmem vlákniny mají výrazně nižší riziko obezity a cukrovky. Dokáže totiž zlepšit citlivost na glukózu, leptin a inzulín jak u diabetiků, tak u zdravých lidí. Jejím nejlepším zdrojem jsou následující potraviny: 

  • Mandle
  • Květák
  • Chia semínka
  • Hrášek
  • Artyčoky
  • Zelené a černé fazole
  • Kořenová zelenina a hlízy (cibule a sladké brambory)
  • Zelenina, jako je brokolice, květák a růžičková kapusta

Zdroj: Diathrive

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Zobrazit další články