Jsou zdravá a všestranná přísada, proto se stávají oblíbenou potravinou u mnoha lidí. Řeč je o vejcích a o tom, jak je nahradit v pestré stravě.
Existuje několik důvodů, proč se lidé rozhodnou vejce vyřadit ze své stravy. Jedním z nejběžnějších je alergie. S tou nikdo nic moc neudělá, a když vám tělo dá najevo, že tuhle potravinu nechce, nemáte moc na výběr. Další důvod je veganství. Někteří lidé se rozhodnou, že se vyhnou jakémukoliv jídlu, co má něco společného se zvířaty, a to je naprosto v pořádku. Všechny ale spojuje dilema, čím vejce nahradit?
Místo vejce jablečná omáčka
K nahrazení jednoho vejce vám bude stačit jedna čtvrtina šálku, což je cca 65 gramů. Nejlepší je použít jablečné pyré neslazené, v opačném případě byste měli ubrat na cukru v celkovém receptu.
Vyzkoušejte rozmačkaný banán
I zde použijte stejné množství, jako u jablečného pyré. Jedinou nevýhodou banánu je, že v konečném výsledku může být jeho chuť stále výrazná. Pokud se nechystáte péct banánovou buchtu, tak můžete vejce nahradit spíše dýňovým nebo avokádovým pyré.
Použijte mletá lněná semínka nebo chia semínka
Tato semínka obsahují mnoho živin, takže vám i prospějí. Můžete si je namlít sami doma nebo je už v hotové fázi koupit. Pro nahrazení jednoho vejce rozšlehejte 1 polévkovou lžíci se 3 lžícemi vody. Tato náhrada vajec se nejlépe hodí pro vafle, palačinky a chleby.
Komerční náhražky vajec také nejsou k zahození
Na trhu jich existuje několik. Většinou bývají vyrobeny z bramborového či tapiokového škrobu. Jsou vhodné pro veškeré pečivo a neměly by ovlivňovat výslednou chuť výrobku. Každá značka má vlastní pokyny, ale obvykle platí, že kombinujete 1,5 lžičky prášku se 2 až 3 lžícemi teplé vody.
Nahradit vejce můžete smícháním octa a jedlé sody
Pro nahrazení jednoho vejce vám bude stačit 1 čajová lžička jedlé sody a 1 polévková lžíce octa. Po smíchání těchto přísad dojde k reakci, při které vznikne oxid uhličitý a voda. Díky tomu bude pečivo lehké a vzdušné.
I šípkový prášek může být účinná náhrada vajec
Šípky jsou plod růže a jejich výhodou je, že obsahují škrob. Ten se extrahuje z kořenů rostliny a prodává se jako mouka nebo prášek. Může být využit nejen při pečení, ale i při vaření. Pro nahrazení jednoho vejce smíchejte 2 lžíce prášku s 3 lžícemi vody.
Měkké tofu vás nezklame
Tofu je kondenzované sójové mléko a jeho textura se liší dle obsahu vody. Čím více vody obsahuje, tím je měkčí a dá se s ním lépe pracovat při pečení. Pro nahrazení jednoho vejce použijte opět čtvrt šálku tofu. Nejvíce se bude hodit do brownies, rychlých chlebů a koláčků.
Nahradit vejce můžete i aquafabou
Aquafaba je kapalina, která zbyla z luštěnin. Je to ta samá tekutina, která se nachází například v konzervované cizrně. Místo jednoho vejce můžete použít 3 polévkové lžíce aquafaby. Funguje obzvláště dobře v receptech, které vyžadují vaječné bílky, tudíž je vhodná pro pusinky, nugát, marshmallows nebo makaróny.
Využijte jogurt nebo podmáslí
Nejlepší je využití obyčejného jogurtu, jelikož ochucené mohou ovlivnit výslednou chuť. Za každé vejce můžete použít opět jednu čtvrtinu šálku jogurtu nebo podmáslí. Tato náhrada je nejlepší pro muffiny či koláče.
Nebojte se použít ořechové máslo
Ořechová másla z arašídů, kešu nebo mandlí lze použít jako náhrada vajec ve většině receptů. Místo jednoho vejce využijte 3 lžíce másla. Ovlivňuje to chuť, což ale u palačinek, sušenek nebo brownies nebude vůbec vadit.
Náhrada vajec může být i Agar-agar nebo želatina
Želatina je jako náhrada vajec skvělá pro lidi, co nejsou vegani, jelikož se jedná o živočišný produkt. Získává se z kolagenu prasat a krav. Ale vegani si nemusejí zoufat, jelikož Agar-agar je veganskou alternativou želatiny, který se získává z mořských řas. Rozpusťte 1 polévkovou lžíci prášku v 1 lžíci studené vody. Poté vmíchejte 2 lžíce vroucí vody.
Překvapivé využití perlivé vody
Nejen, že přidává vlhkost, ale působí i jako kypřící prostředek. Výrobek tak bude více nadýchaný a lehký. Opět zde platí pravidlo, že jedno vejce je čtvrtina šálku této vody.
Nahradit vejce můžete i za pomoci sójového lecitinu
Ten je vedlejším produktem při výrobě sójového oleje a má podobné vazebné vlastnosti jako vejce. Přidáním 1 lžíce tohoto prášku do vašeho receptu nahradí jedno vejce.