Snadné kroky, jak rychle zvýšit hemoglobin, abyste se zbavili anémie a únavy

S chudokrevností se pojí únava a pokles tělesné výkonnosti, protože je omezena dodávka kyslíku do buněk. Tento stav může ovlivnit i nízký obsah železa v krvi.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Hemoglobin plní v krvi funkci přenašeče kyslíku do lidských tkání. Zároveň z buněk odvádí oxid uhličitý zpět do plic, odkud je vydechován. Pokud je hemoglobinu v krvi méně, je zřejmé, že to bude ovlivňovat zásobování tkání kyslíkem. V důsledku toho vznikají zdravotní problémy. Pedagožka Deborah Weatherspoon, Ph.D. poukazuje na možnost vzniku anémie z nedostatku železa či problémy s játry.

Co je to hemoglobin

Hemoglobin je protein, jehož základní funkcí je přenos krevních plynů – kyslíku a oxidu uhličitého. Aby svou funkci mohl plnit na sto procent, musí ho být v krvi určité množství v závislosti na věku a pohlaví. U mužů je norma hemoglobinu 136 až 176 g/l a u žen 120 až 168 g/l. Jestliže je jeho hladina pod úrovní těchto norem, hovoříme o chudokrevnosti neboli anémii.

Jak se anémie projevuje

Protože jednotlivým buňkám v těle chybí zásobování kyslíkem, projeví se to řadou zdravotních potíží. Mezi ně patří bledá pokožka a sliznice, únava, snížení tělesné hmotnosti, zadýchávání při námaze, tachykardie, hučení v uších, poruchy soustředění a chuti k jídlu, plynatost, závratě. Objevit se mohou rýhované a lžičkovitě vyhloubené nehty, pálení jazyka a ústních koutků.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak zvýšit množství hemoglobinu v krvi

  • Je-li snížené množství hemoglobinu v krvi způsobeno nedostatkem železa, pak je vhodné upravit jídelníček ve prospěch konzumace potravin, které železo obsahují nebo které pomáhají zlepšit vstřebávání železa.
  • Jsou to třeba potraviny bohaté na vitamín C nebo na folát, což je vitamín ze skupiny B. Lékař kromě předepsání vhodného léku na doplnění železa obvykle doporučí obohacení jídelníčku o následující potraviny.
  • Strava by měla být bohatá na hovězí a kuřecí maso, špenát, hrášek, avokádo, hlávkový salát, rýži, fazole, játra, brokolici, kapustu, tofu, celozrnné pečivo, brambory.
  • Jezte hodně červené řepy, fíků, dýně, banánů, zelené listové zeleniny nebo hroznů.
  • Při anémii se doporučuje konzumovat ve větším množství také luštěniny, které jsou přirozeným zdrojem železa.

Které jsou vaše oblíbené potraviny pro zvýšení množství železa v krvi?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články