Černý bez je jednou z nejdéle používaných léčivek. Používá se již po tisíciletí proti různým onemocněním včetně chřipky, zánětům, kožním problémům i únavě a bolestem.
Černý bez je známá léčivka, kterou lidé využívají již tisíce let. Hippokrates o bezu dokonce prohlásil, že je rostlinou, která může nahradit všechny ostatní léky na zemi. Tento velký keř roste běžně po celé České republice a podmanivá vůně jeho květů k sobě přitahuje pozornost. Když jej tedy někde volně potkáte, rozhodně se nechte jeho vůní nalákat a květy si natrhejte. Budou se vám hodit.
Co říká o účincích černého bezu věda
V lidovém léčitelství je černý bez dobře známý a ceněný. V posledních desetiletích jeho příznivé účinky potvrzuje i moderní věda. Většina výzkumů se zabývala vlivem černého bezu na léčbu příznaků chřipky, nachlazení, kašle a obecně respiračních onemocnění. Výsledky několika studií naznačují, že extrakt z černého bezu je při léčbě chřipky srovnatelný s volně prodejnými léky, jeho výhodou je to, že je 100 % přírodní, tedy bez možných vedlejších účinků. Dokáže zkrátit dobu léčby až o 4 dny, což rozhodně není zanedbatelné. Jedinou kontraindikací je alergie.
Léčivé vlastnosti černého bezu
Účinky černého bezu jsou většinou spojovány s onemocněními dýchacího ústrojí. Používá se tedy hlavně při onemocněních, jako jsou záněty průdušek, astma, kašel, dušení, počáteční fáze zápalu plic, záněty hrdla a infekce.
Používá se také jako bylinný lék na stimulaci imunitního systému a jako většina bobulových léčivých rostlin je zdrojem antioxidantů. Bez je také mírné projímadlo, proto se doporučuje užívat při střevních a zažívacích potížích a má příjemnou chuť, kterou ocení zejména děti. Jeho diuretické vlastnosti prospívají práci ledvin a močových cest. Pomáhá i při následujících obtížích:
- senná rýma
- bolesti hlavy
- vysoký cholesterol
- zánět sedacího nervu
- chronický únavový syndrom
- bolesti zubů
- zácpa
Bez pomáhá i při akné, vyrážkách a skvrnách na kůži
Květy černého bezu jsou bohaté na glykosidy, třísloviny, flavonoidy, karoteny, rutin a vitamín C. Plody černého bezu pak obsahují alkaloidy, karoteny, třísloviny, organické kyseliny a vitamíny A, B a C. Flavonoidy jsou silné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením, a proto se černý bez používá při léčbě degenerativních onemocnění i v prevenci rakoviny. V tomto ohledu však průkazné studie stále chybí.
Kromě toho, že je skvělým spojencem v prevenci chřipky a nachlazení, protože posiluje imunitu, má černý bez i antivirové a antimikrobiální účinky. Je užitečný při astmatu a zánětech dýchacích cest, protože usnadňuje dýchání a pomáhá při vykašlávání a na jaře můžete květ černého bezu použít jako prostředek proti pylovým alergiím. Bez podporuje i pocení a tím napomáhá detoxikaci. Může pomoci také při akné, vředech, zánětu spojivek a kožních vyrážkách. A v neposlední řadě se bez také přidává do krémů proti pihám a skvrnám na kůži.
Domácí bezový sirup
Pokud nasbíráte květy černého bezu, můžete si z nich snadno vyrobit šťávu, med nebo léčivý sirup. Na jeho výrobu budete kromě bezu potřebovat ještě citron (ideálně v bio kvalitě), kyselinu citronovou a vodu. Vše smícháte a necháte 24 hodin louhovat. Následně scedíte, osladíte, převaříte a máte hotovo.
Bezový čaj
Pokud byste nestihli bez v květu, nezoufejte. Zužitkovat můžete i jeho bobule. Ty nasušte a čaj z nich připravujte vždy čerstvý. V základním receptu jsou jen tři ingredience – a sice: bez, voda a skořice (1 ks). Vše 10-15 minut povaříte a máte hotovo. Čaj z černého bezu má jemnou chuť, takže můžete experimentovat se šťávami, bylinkami a kořením, abyste si ho ochutili podle svých představ. Skvěle jej doplní zázvor, kurkuma, citron nebo pomeranč. Čaj tak má pikantnější nebo ovocnější chuť.