Vejce ve skutečnosti snižují riziko mrtvice a hladinu cholesterolu v krvi. Jak je správně konzumovat?

Vejce patří mezi základní potraviny. Dlouhou dobu byla považována za nezdravá, jak je to ale s jejich výživovou hodnotou doopravdy?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Od domestikace kuřete si lidé užívají konzumaci vajec. Jako dlouhodobý symbol plodnosti a znovuzrození si vejce získalo své místo v náboženské i kulinářské historii, zdobené vajíčko se postupem času stalo synonymem Velikonoc. Nejčastěji se setkáváme se slepičím vejcem, které je v našich končinách nejdostupnější, existují ale i další možnosti, které zahrnují kachní, husí a křepelčí vejce.

Nutriční vlastnosti vajec

Vejce jsou skvělým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin. Více než polovina jejich množství se nachází v bílku, který také obsahuje vitamín B2 a nižší množství tuku než žloutek. Vejce jsou bohatým zdrojem selenu, vitaminu D, B6, B12 a minerálů, jako je zinek, železo a měď. Dále jsou zdrojem vitamínů A, E a K rozpustných v tucích a lecitinu. Některá vejce obsahují omega-3 mastné kyseliny, v závislosti na tom, čím byla kuřata krmena.

iZdroj fotografie: Pixabay

Studie publikovaná v časopise Paediatrics naznačuje, že konzumace jednoho vajíčka denně po dobu šesti měsíců spolu s dietou se sníženým obsahem potravin slazených cukrem může pomoci malým dětem dosáhnout zdravé výšky, a nedávná studie prokázala, že konzumace jednoho vejce denně může snížit riziko srdečních onemocnění a mozkové mrtvice u lidí, kteří dbají na zdravý životní styl.

Cholesterol z vajec není špatný

Po celá léta byla vejce považována spíše za zdravotní riziko než za zdravé jídlo. Je to proto, že byla brána jako potravina s vysokým obsahem cholesterolu. V dnešní době se však už ví, že cholesterol obsažený v potravinách má mnohem menší vliv na hladinu cholesterolu v krvi než množství nasycených tuků, které jíme. Při běžné konzumaci jednoho až dvou vajec denně není nutné se obávat problémů s cholesterolem.

Jak vybírat a skladovat

Vejce jsou užitečným zdrojem vitaminu D, který pomáhá chránit kosti a předcházet osteoporóze a křivici. Obsah tohoto vitaminu však závisí na způsobu chovu slepic a značně kolísá v závislosti na podmínkách. Vybírejte si nejlépe vejce z volného chovu nebo od ekologicky chovaných kuřat a vždy je před nákupem dobře zkontrolujte.

iZdroj fotografie: Pixabay

Skladujte nejlépe v hlavní části chladničky, kde mohou zůstat až jeden měsíc, ty s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin je však třeba zkonzumovat co nejdříve. Pokud si nejste jisti, čerstvé vejce se dá poznat jednoduchým trikem: ponořte je do studené vody. Klesne-li, je čerstvé, pokud mírně plave, je staršího data.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články