Stop chemickým doplňkům stravy, doplňte bílkoviny z osvědčených přírodních zdrojů - JakZdravě.cz

Stop chemickým doplňkům stravy, doplňte bílkoviny z osvědčených přírodních zdrojů

Nadbytek i nedostatek bílkovin může způsobit řadu zdravotních problémů. Zařaďte do jídelníčku zeleninu, která zajistí, aby byl váš příjem bílkovin vyvážený.

i Zdroj fotografie: Depsitphotos
                   

Zajímá vás, zda přijímáte dostatek bílkovin? Pravděpodobně jich jíte příliš mnoho – údaje naznačují, že mnozí lidé konzumují dvakrát více bílkovin, než potřebují. Příliš mnoho bílkovin bylo spojeno s osteoporózou, onemocněním ledvin, vápníkovými kameny v močových cestách a některými druhy rakoviny. Jejich nedostatek způsobuje otoky, únavu a poruchy imunity. Ideální je tedy přiměřený příjem bílkovin, například i ze zeleniny.




Brambory

Střední brambora má méně než 150 kalorií, prakticky žádný tuk, téměř 4 gramy bílkovin a 5 gramů vlákniny. Výzkumy ukazují, že konzumace brambor pomáhá delšímu pocitu nasycení. To je způsobeno právě obsahem bílkovin a vlákniny. Jedna studie dokonce zjistila, že vařené brambory mají nejvyšší skóre v „indexu sytosti“ ze všech potravin.


iZdroj fotografie: Pixabay

Brokolice

Jeden šálek této lahodné zeleniny (vařené) obsahuje téměř 4 gramy bílkovin. Brokolice je navíc nabitá vitamínem C, což je živina, která zajišťuje správnou funkci imunitního systému. A jako bonus je brokolice bohatá na vápník a je plná vlákniny. Díky obsahu vápníku může být prospěšná v prevenci kostních poruch. Draslík má příznivé účinky na správnou činnost srdeční. Konzumací brokolice také podpoříte trávení, metabolismus a krvetvorbu.


iZdroj fotografie: Pixabay

Kapusta

Jedna porce (asi 1 ½ šálku) kapusty má 4 gramy bílkovin a pouhých 50 kalorií, skvěle se tedy hodí při redukci váhy. Tato zelenina je také bohatá na fytonutrienty obsahující sloučeniny síry, které mohou pomoci chránit před rakovinou. Chcete-li zachovat živiny, strukturu a chuť kapusty, zkraťte dobu vaření na minimum. Jednoduše ji opláchněte, nakrájejte a přidávejte do jídla.

Růžičková kapusta

Jen jeden šálek dušených růžiček poskytuje 4 gramy bílkovin a 4 gramy vlákniny za méně než 60 kalorií. Jsou v podstatě bez tuku a sodíku, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a dobrým zdrojem folátu (kyseliny listové). Růžičková kapusta je navíc bohatá na antioxidanty, které pomáhají zmírnit chronický zánět, který může vést k celé řadě chronických onemocnění.

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
Malý chlapec se během koncertu stal centrem dění. Svými tanečními kreacemi ukradl kapele veškerou pozornost
Události247
Revmatoidní artritida je zákeřná nemoc. Proč se pacienti bojí mluvit se svými lékaři a jaké to může mít následky? Podrobnosti vysvětlila předsedkyně Revma Ligy Müllerová
VědaŽivě
Posedlost celebritami snižuje inteligenci, uvádí studie. Lidé se slabostí pro své idoly brzdí výkon svého mozku
adbz
Se sázením cibule není doporučeno čekat až na jaro. Brzký výsev zajistí gigantické plody s příchodem prvních teplých dnů