Brokolice a špenát prodlužují život. Vyplatí se je jíst hned z několika důvodů

Podívejte se na fantastické účinky brokolice a špenátu. Udržují tělo zdravé, obsahují spoustu vitamínů a minerálů a zpomalují stárnutí.

i Zdroj fotografie: Uživatel FASTILY / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Existuje úsloví, podle kterého si člověk kope hrob vidličkou a nožem. Něco na tom bude. Úpravou stravy se totiž dá dosáhnout dlouhodobého zdraví a zpomalení procesu stárnutí. Dietoložka Ansley Hill potvrzuje, že potraviny s vysokým obsahem antioxidantů pomáhají udržovat kromě zdraví také mladistvý vzhled. Které potraviny to jsou?

Jídlem ke zdraví a kráse

Největší efekt mají potraviny s polynenasycenými kyselinami a vysokým obsahem antioxidantů. Zde se hodí vyzdvihnout účinky čerstvých bylinek, které dokážou odstranit škodliviny z těla. Nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu. Zaměřte se na ovoce, které se u nás běžně pěstuje. Tělo je na něj nastavené a umí si z něj vzít veškeré vitamíny. Do exotického ovoce se podle dietologů nemá cenu pouštět.

Polynenasycené kyseliny najdete v rostlinných olejích a dýňových semínkách. Do jídelníčku se hodí zařadit také ryby. Ideální je pstruh, losos nebo makrela. Abyste si udrželi zdraví a mládí, musíte se takto stravovat pravidelně. Příležitostná ryba na talíři je jako zrnko v moři.

Špenát

Vzpomínáte si na Pepka námořníka? Také jedl špenát, aby měl sílu. Špenát obsahuje množství minerálů a vitamínů, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Jde především o vitamíny A, B6, B9, C, E, K a kyselinu listovou. Dále je bohatý na železo a vápník. V menším množství obsahuje hořčík a draslík.

iZdroj fotografie: Pexels

Jaké jsou hlavní účinky špenátu na zdraví?

  • Pomáhá tělu vypořádat se stresem.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny.
  • Pomáhá udržovat zdraví očí.
  • Má pozitivní vliv na krevní tlak.

Velké množství špenátu může uškodit

  • Nejezte ho ve velkém, pokud berete léky na ředění krve. Špenát obsahuje vitamín K, který hraje důležitou roli při srážení krve.
  • Špenát je bohatý na vápník. Při jeho nadbytku se mohou vytvářet vápníkové močové kameny.

Jde ale o skutečně velké množství přijímané pravidelně. Jestli si dopřejete jednou za čas k obědu hrst špenátu k bramborovým knedlíkům, vůbec se nemusíte bát žádných negativních účinků.

Brokolice

Hledáte-li zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C, určitě sáhněte po brokolici. Je bohatá na vlákninu, vitamín A, K, B9, draslík, fosfor a selen. Způsob přípravy nehraje velkou roli, do zdravého jídelníčku patří vařená i syrová.

iZdroj fotografie: Pixabay

Proč se vyplatí jíst brokolici?

  • Antioxidanty v brokolici podporují zdravou funkci buněk a tkání v celém těle.
  • Pomáhá v prevenci rakoviny.
  • Je vhodná pro diabetiky, protože pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Snižuje riziko vzniku srdečních chorob.
  • Vláknina v brokolici pomáhá proti zácpě a zlepšuje trávení.
  • Zpomaluje proces stárnutí.

Jistě si teď na brokolicové polévce pochutnáte o to víc, když víte, že vám na talíři plave zdraví a mládí.

Která jídla se špenátem a brokolicí máte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články