Podívejte se na fantastické účinky brokolice a špenátu. Udržují tělo zdravé, obsahují spoustu vitamínů a minerálů a zpomalují stárnutí.
Existuje úsloví, podle kterého si člověk kope hrob vidličkou a nožem. Něco na tom bude. Úpravou stravy se totiž dá dosáhnout dlouhodobého zdraví a zpomalení procesu stárnutí. Dietoložka Ansley Hill potvrzuje, že potraviny s vysokým obsahem antioxidantů pomáhají udržovat kromě zdraví také mladistvý vzhled. Které potraviny to jsou?
Jídlem ke zdraví a kráse
Největší efekt mají potraviny s polynenasycenými kyselinami a vysokým obsahem antioxidantů. Zde se hodí vyzdvihnout účinky čerstvých bylinek, které dokážou odstranit škodliviny z těla. Nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu. Zaměřte se na ovoce, které se u nás běžně pěstuje. Tělo je na něj nastavené a umí si z něj vzít veškeré vitamíny. Do exotického ovoce se podle dietologů nemá cenu pouštět.
Polynenasycené kyseliny najdete v rostlinných olejích a dýňových semínkách. Do jídelníčku se hodí zařadit také ryby. Ideální je pstruh, losos nebo makrela. Abyste si udrželi zdraví a mládí, musíte se takto stravovat pravidelně. Příležitostná ryba na talíři je jako zrnko v moři.
Špenát
Vzpomínáte si na Pepka námořníka? Také jedl špenát, aby měl sílu. Špenát obsahuje množství minerálů a vitamínů, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Jde především o vitamíny A, B6, B9, C, E, K a kyselinu listovou. Dále je bohatý na železo a vápník. V menším množství obsahuje hořčík a draslík.
Jaké jsou hlavní účinky špenátu na zdraví?
- Pomáhá tělu vypořádat se stresem.
- Snižuje riziko vzniku rakoviny.
- Pomáhá udržovat zdraví očí.
- Má pozitivní vliv na krevní tlak.
Velké množství špenátu může uškodit
- Nejezte ho ve velkém, pokud berete léky na ředění krve. Špenát obsahuje vitamín K, který hraje důležitou roli při srážení krve.
- Špenát je bohatý na vápník. Při jeho nadbytku se mohou vytvářet vápníkové močové kameny.
Jde ale o skutečně velké množství přijímané pravidelně. Jestli si dopřejete jednou za čas k obědu hrst špenátu k bramborovým knedlíkům, vůbec se nemusíte bát žádných negativních účinků.
Brokolice
Hledáte-li zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C, určitě sáhněte po brokolici. Je bohatá na vlákninu, vitamín A, K, B9, draslík, fosfor a selen. Způsob přípravy nehraje velkou roli, do zdravého jídelníčku patří vařená i syrová.
Proč se vyplatí jíst brokolici?
- Antioxidanty v brokolici podporují zdravou funkci buněk a tkání v celém těle.
- Pomáhá v prevenci rakoviny.
- Je vhodná pro diabetiky, protože pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
- Snižuje riziko vzniku srdečních chorob.
- Vláknina v brokolici pomáhá proti zácpě a zlepšuje trávení.
- Zpomaluje proces stárnutí.
Jistě si teď na brokolicové polévce pochutnáte o to víc, když víte, že vám na talíři plave zdraví a mládí.