Cibule podpoří zdraví srdce a pomůže kontrolovat hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina krevního cukru je pro lidi s diabetem a prediabetem velký problém. Kromě léků je tu ještě jiný způsob, jak ovlivnit hladinu cukru v krvi, a tím je cibule.

i Zdroj fotografie: Peachyeung316 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Cibule patří do rodiny pórků, šalotek, pažitky a česneku. Je to zelenina, která má rozhodně co nabídnout. Obsahuje množství různých vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin, které mají velký vliv na vaše zdraví. Dietetička Amy Richter dodává, že cibuli lidé používali pro léčbu bolestí hlavy a srdečních chorob už od starověku.

Zdraví srdce podpoří cibule

Cibule je plná antioxidantů a sloučenin, které zmírňují zánět, snižují cholesterol a krevní tlak. Ve výsledku tím snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a krevních sraženin. Že skutečně dokáže čerstvá syrová cibule snížit hladinu celkového a LDL (špatného) cholesterolu potvrdila vědecká studie na lidech.

Cibule a krevní cukr

Jestliže jíte cibuli, může vám pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi. Toho využijí hlavně lidé trpící diabetem nebo prediabetem. Podle vědecké studie na lidech s cukrovkou 2. typu vám konzumace 100 gramů syrové červené cibule výrazně sníží hladinu cukru v krvi. A to ještě není to nejlepší. V cibuli se nacházejí sloučeniny, které mají přímo antidiabetické účinky právě díky schopnosti těchto látek řídit hladinu krevního cukru v celém těle.

Babičky léčily nachlazení cibulí

Na kašel a další respirační onemocnění se dřív běžně používaly recepty z cibule. Zde si můžete jeden rovnou vyzkoušet nebo si ho schovat na později, až budete nachlazení.

Několik cibulí na pytlovině iZdroj fotografie: Freepik

Co budete potřebovat?

  • 0,5 kg fialové cibule,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 střední citrony,
  • 1,5 litru vody
  • a 7 čajových lžiček medu.

Postup přípravy:

  1. V hrnci rozpusťte cukr. Míchejte, aby se nepřichytil. Můžete hned přidat šťávu z půlky citronu.
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli přidejte k cukru, orestujte a přidejte vodu.
  3. Vařte, dokud se neodpaří zhruba jedna třetina vody.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Poté přidejte med, citronovou šťávu ze zbytku citronů a dobře promíchejte.
  6. Nechte odstát přes noc.
  7. Druhý den přeceďte a tekutinu si schovejte do skleněné nádoby.

Aplikace a dávkování:

Užívejte při kašli a plicních onemocněních 1 polévkovou lžíci před každým jídlem, dokud se zcela neuzdravíte. Tento recept by neměli používat lidé s přecitlivělostí na některou ze surovin. Také si dejte pozor na cibuli, pokud trpíte pálením žáhy. Cibule je jednou z potravin, která tento stav může vyvolávat.

Jaké jsou vaše oblíbené recepty z cibule?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články