Čokoláda je přírodní lék, potvrzují studie. Vše má své „ale“. Na co si dát při konzumaci pozor?

Čokoláda, kterou spousta z nás považuje za sladkou dobrotu, má pozitivní vliv na naše zdraví a celkové fungování těla. To prokázala i nedávná studie.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Většina z nás má kakao a čokoládu spojenou s mnohdy zakázanou dobrotou, kterou mlsáme na tajňáka. Kakao ale může mít pozitivní vliv na lidské tělo. To potvrzuje i studie, na které pracoval pod záštitou Univerzity Loma Linda ve Spojených státech amerických Lee S. Berk. „V naší studii jsme zkoumali účinky tmavé čokolády na lidské tělo. Výsledky byly velmi překvapivé,“ komentuje výzkum Lee.

Čokoláda jako předmět vědeckých studií

Čokoláda fascinuje vědce odjakživa. „Po dlouhá léta jsme sledovali vliv čokolády na lidské tělo především z hlediska obsahu cukru,“ popisuje vedoucí pracovník výzkumu. „I přesto, že jsou účinky hned na několik aspektů lidského života prokázány, je potřeba ještě dodatečný výzkum na větším vzorku lidí, dodává. Určitě každý z nás už zažil to, že nám čokoláda pomohla snížit například hladinu stresu a cítíme se po konzumaci šťastnější a veselejší.

iZdroj fotografie: Pexels

Přínosů pro lidské tělo má ale čokoláda, respektive kakao v ní obsažené mnohem více. „Důležitou roli kromě obsahu cukru hraje také obsah kakaa. Účinky vysokoprocentní čokolády jsou tedy mnohem výraznější, než té mléčné nízkoprocentní,“ vysvětluje Lee S. Berk. „Pokud tedy chcete, aby účinky byly co nejlepší a čokoláda byla kromě sladké a tajné dobroty také přírodní lék, volte rozhodně tu kvalitnější,“ dodává s úsměvem.

Účinky čokolády na lidské tělo

Pokud vás trápí menstruační bolesti, je kvalitní hořká vysokoprocentní čokoláda to pravé. Díky obsahu hořčíku totiž zmírňuje bolest. Stejný účinek má hořčík obsažený v čokoládě také pokud trpíte na bolesti hlavy. Vysokoprocentní čokoláda také může díky obsahu vysokému obsahu fytonutrientů a nízkému podílu cukrů velmi úspěšně pomoci při snižování váhy. Důležitá je konzumace s mírou, ale kvalitní čokoláda vám dokáže dodat energii, zasytit a zahnat chutě na sladké.

iZdroj fotografie: Pexels

Díky obsahu látek zvaných flavonoidy, což jsou velmi silné antioxidanty, má kvalitní čokoláda prokazatelné protizánětlivé účinky. Výše zmíněná vědecká studie prokázala účinky na zdraví kardiovaskulárního systému a mozku. Pravidelná konzumace malého množství tmavé čokolády (s obsahem 70% kakaa) má pozitivní vliv na neuroplasticitu, neurální synchronie, kognitivní zpracování informací, proces učení a paměť.

Tmavá čokoláda je vhodná pro astmatiky

Další vědecké studie prokázaly, že díky obsahu dvou sloučenin (theobromin a theofylin) má vysokoprocentní čokoláda antiastmatické účinky. Theobromin pomáhá uvolnit dýchací cesty a je účinný v prevenci rakoviny plic. Theofylin také uvolňuje dýchací cesty a má navíc ještě protizánětlivé účinky. V případě, že se potýkáte s astmatem se vyvarujte konzumaci mléčné čokolády, která právě kvůli obsahu mléka může vyvolávat hlenitý kašel.

iZdroj fotografie: Pexels

Kakao obsažené v čokoládě dokáže také posílit oslabený imunitní systém. Zvyšuje také průtok krve a pomáhá s trávením. Flavonoly obsažené v čokoládě také pomáhají snižovat krevní tlak a zabraňují vzniku krevních sraženin. Prokázán je také pozitivní účinek na lidskou psychiku a dokáže snížit hladinu stresu.

Zdroj: BrightSide

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články