Tato úžasná potravina vám pomůže očistit tělo od nahromaděných toxinů a těžkých kovů. Stačí ji zařadit do svého pravidelného jídelníčku.
Detoxikaci těla by měl čas od času provést každý. Nejenže se díky ní zbavíte nahromaděných nečistoty a těžkých kovů v krevním oběhu, ale také vám pomůže posílit imunitní systém. Není však nutné podstupovat zdlouhavé procesy nebo užívat doplňky stravy s obsahem chemických sloučenin. Mnohem lépe vám podle lékařky Jerlyn Jones dokáže pomoci obyčejná červená řepa. Toto úžasné přírodní léčivo nabízí nespočet zdravotních přínosů.
Červená řepa a lidské zdraví
Červená řepa je často opomíjená zelenina, kterou nemá mnoho lidí v oblibě. Jedná se však o velmi účinnou potravinu s obsahem řady důležitých složek, díky kterým podporuje lidské zdraví a účinně detoxikuje organismus. Nejlépe se přitom osvědčila ve formě kvasu, který si z ní můžete velmi snadno připravit. Jeho pravidelná konzumace nabízí také regeneraci jater a působí preventivně i v případě růstu rakovinných buněk.
Dále nelze opomenout schopnost tohoto účinného léku optimalizovat trávicí systém a chránit cévy před kornatěním. To by jinak mohlo vést k vyššímu riziku rozvoje srdečních onemocnění, včetně srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Jak také uvádí server MedicalNewsToday, z dlouhodobého hlediska vám červená řepa dokáže pomoci snížit vysoký krevní tlak a poskytne vašemu tělu jedinečnou ochranu před příznaky chřipky či nachlazení.
Příprava kvasu z červené řepy
Pokud chcete získat z červené řepy maximální zdravotní účinek, vyplatí se z ní připravit léčivý kvas. Základem pro jeho výrobu je dostatečně velká, nejlépe třílitrová nádoba a také čistá utěrka, kterou ji posléze zakryjete, aby se dovnitř mohl dostat vzduch, ale zároveň byla chráněna před nečistotami. Jakmile budete chtít začít, stačí sehnat následující ingredience:
- 650 gramů červené řepy
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 250 gramů třtinového cukru
- 50 gramů rozinek
Samotná příprava je velmi jednoduchá. Nejprve oloupejte červenou řepu, omyjte ji a poté nakrájejte na větší kostičky. Ty následně vložte do připravené nádoby a zasypte je rozinkami, moukou a také cukrem. Všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se dostaly ke kouskům řepy. Potom směs zalijte vodou, zakryjte utěrkou nebo třeba kouskem gázy a nechte nádobu stát alespoň jeden týden na teplém místě. Tímto způsobem umožníte, aby se aktivovaly kvasné procesy a mohl vzniknout požadovaný domácí lék.
Nádobu s obsahem léčivých přísad jednou za čas zamíchejte a po týdnu ji přeceďte pomocí cedníku do vhodné sklenice. Následně ji přeceďte ještě jednou, ovšem nyní pomocí plátna, aby vám zůstala pouze samotná tekutina. Tu uschovejte do uzavíratelné nádoby a konzumujte pravidelně každý den – ideální dávkování jsou 3 polévkové lžíce – vždy před snídaní, obědem a večeří. Na webu JakZdravě jsme také psali o směsi našich babiček, která si poradí s bolestí kolen.