Semena a listy hořčice si rozumí s kůží, pomohou na vyrážky a urychlí hojení

Historie hořčice je bohatá. Kromě kulinářského využití se používala i jako lék v tradiční medicíně. Připisuje se jí nižší hladina cukru v krvi i zvýšená ochrana před infekcemi.

i Zdroj fotografie: Rainer Zenz / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Hořčice pochází z oblasti Středozemního moře a má blízko k brokolici, zelí nebo růžičkové kapustě. Je vhodným doplňkem mnoha pokrmů, jelikož její listy i semena jsou jedlá. Listy obsahují značné množství vápníku, mědi i vitamínu C, A a K. Semena jsou zase bohatá na vlákninu, selen, hořčík a mangan. Listy se dají jíst vařené i syrové, proto se dají použít do salátů i polévek. Namočená semínka se dají použít k výrobě hořčičné pasty. Dietoložka Natalie Olsen, R.D. popisuje, že pomocí hořčičné pasty lze do jídla přidat špetku železa i vápníku.

Hořčice jako zdroj prospěšných antioxidantů

Hořčice obsahuje prospěšné rostlinné sloučeniny i antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením i nemocemi. Jedná se také o skvělý zdroj glukosinolátů. To jsou sloučeniny obsahující síru, které jsou typické pro všechnu brukvovitou zeleninu. Aktivují se ve chvíli, kdy jsou listy nebo semena poškozena, ať už žvýkáním nebo řezáním. Říká se, že mají schopnost stimulovat antioxidační obranu těla, které pomůže chránit před nemocemi.

Z glukosinolátů jsou odvozené ještě isothiokyanáty. Ty zase mají schopnost zabránit růstu nebo šíření rakovinných buněk. Významné je ještě zastoupení sinigrinu. Ten je také odvozený od glukosinolátů a je zodpovědný za štiplavou chuť. Předpokládá se, že má protizánětlivé, antibakteriální, protiplísňové a protirakovinné vlastnosti a taky, že je nápomocný při hojení ran. Hořčice se pyšní i obsahem karotenoidů.

iZdroj fotografie: Freepik

Hořčice jako ochrana před určitými nemocemi

Hořčice se mnoho let používá jako tradiční prostředek proti různým neduhům. Začínají se objevovat vědecké důkazy, že hořčice může chránit před určitými typy rakoviny. Kromě toho hořčice spolu s léky účinněji snižuje hladinu cukru v krvi. Hořčičná semínka mohou urychlit hojení a snížit příznaky kontaktní dermatitidy. Což je stav, kdy se na kůži po kontaktu s alergenem objeví svědivá vyrážka. Poskytnout může i ochranu před infekcemi. Antioxidanty vyskytující se v hořčici mohou pomoci i s ochranou proti bakteriím a houbám.

Případné vedlejší účinky

Konzumace hořčičných semínek, listů i hořčičné pasty je obecně považována za bezpečnou. Alespoň pokud se jedná o množství nacházející se ve stravě průměrného člověka. Pokud se konzumuje velké množství, tak se mohou objevit bolesti břicha, průjem či zánět střev. V domácím léčitelství se doporučuje využití hořčice do krémů proti bolestem kloubů. Například existuje recept, kdy se použije 1 lžíce medu, hořčice, soli, jedlé sody, 20 g chilli a 20 g zázvorového prášku. Všechny ingredience se míchají, dokud nevznikne homogenní pasta.

Jak využíváte hořčici v domácí léčbě?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Zobrazit další články