Hrušky mají mnoho zdravotních přínosů, ale nejsou pro každého: Diabetici by si neměli dát víc než 2, problémy se žlučníkem jenom zhorší

Hrušky jsou velmi zdravé a chutné ovoce. Mohou však zhoršit příznaky jistých onemocnění, proto by se jim někteří lidé měli obloukem vyhnout.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Hrušky jsou nasládlé ovoce, na kterém si lidé pochutnávali už v dávných dobách. Jsou nejen chutné, ale nabízejí také mnoho zdravých látek, které jsou obecně velmi prospěšné. Jak ale upozorňuje nutriční expertka Lisa Wartenberg, MFA, RD, přesto, že z jejich vlastností většina lidí těží, jiným mohou hrušky způsobit zdravotní potíže. Někteří lidé by je tedy měli jíst jen velmi střídmě, jiní by se měli jejich konzumace zcela vyhnout.

Hrušky obsahují velké množství vitaminů

Sezóna hrušek trvá od konce července do konce září, ale na vlastních hruškách si můžete pochutnávat mnohem déle, protože na rozdíl například od jahod je lze snadno skladovat. Díky dovozu jsou navíc celoročně dostupné v obchodech. 100 g hrušek obsahuje přibližně 57 kcal. Hrušky jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů (včetně vitaminů A, C, E a vitaminů skupiny B), minerálních látek (železa, draslíku, jódu, boru, hořčíku, fosforu a vápníku) a ovocných kyselin.

Zdravotní přínosy hrušek

Díky svým vlastnostem hrušky výborně podporují boj proti vysokému krevnímu tlaku, podporují činnost srdce a snižují riziko vzniku rakoviny. Antioxidanty, které obsahují, zpomalují procesy stárnutí organismu, což má pozitivní vliv na vzhled i pohodu. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávicí systém, zabraňuje zácpě a chrání před nebezpečnou rakovinou tlustého střeva. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jedna středně velká hruška (175 gramů) obsahuje 6 gramů vlákniny, což je 22 % denní potřeby dospělého člověka. Kromě toho tato vláknina zlepšuje metabolismus a napomáhá odstraňování škodlivých toxinů. Z několika studií vyplynulo, že rozpustná vláknina navíc podporuje zdravé bakterie ve střevech. Proto je považována za prebiotika, která jsou spojována se zdravým stárnutím a lepší imunitou.

Použití hrušek

Hrušky mají širokou škálu využití. Naprostá většina lidí dává přednost hruškám syrovým. Hrušky však nacházejí uplatnění také v domácích koláčích, šťávách nebo marmeládách. Mnoho lidí je také zavařuje či kompotuje na zimu. Hrušky jsou nezřídka součástí mnoha lahodných pekařských výrobků, dezertů a gurmánských pokrmů, a to včetně masových jídel. Hrušky se tedy dají využít v mnoha ohledech.

Kdo by neměl jíst hrušky

Hrušky mají nízký glykemický index, a to 36 (podobně jako jablka). Nicméně velké množství hrušek není pro diabetiky vhodné. Zdůrazňujeme, že se jedná o velké množství, jedna, dvě hrušky diabetikům rozhodně neublíží. Kromě toho mohou být hrušky alergenní, a proto by se měly do jídelníčku nejmenších dětí zařazovat s opatrností. 

Opatrně by k hruškám měli přistupovat také lidé trpící zánětlivými střevními onemocněními a jinými gastrointestinálními poruchami, protože dietní doporučení pro tyto pacienty často zahrnují stravu s nízkým obsahem vlákniny. Lidé s onemocněním žlučníku by se měli hruškám rozhodně vyhýbat, protože mohou zhoršit nepříjemné příznaky a dodatečně zatížit trávicí systém.

Jaké ovoce nedělá dobře vám?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články