Káva s kardamomem podpoří zdraví střev, může pomoci i v boji se záněty

Kardamom je koření, které je pro své účinky ceněno už po tisíce let. Jako lék se dá použít i dnes. Když se jeho chuť spojí s kávou, vzniká lahodná a opojná kombinace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pijete po ránu šálek kávy? Zkuste si ji udělat ještě chutnější a zdravější. Nejlepší přísada do kávy je kardamom, oblíbené koření z Asie. Používal se už ve starověkém Egyptě pro výrobu parfémů, zatímco na Dálném východě byl znám jako lék na všechny myslitelné zažívací obtíže. Dietetička Lizzie Streit říká, že kardamom můžete použít jako lék i dnes. Má jemně nasládlou chuť, často přirovnávanou k mátě.

Kardamom a jeho účinky na trávení

Toto koření podporuje odstraňování škodlivin a usazenin ze střev. Pomáhá zrychlovat látkovou výměnu a doporučuje se tak pro zlepšení trávení při různých potížích, ale také jako dobrá podpůrná pomoc při hubnutí. Kardamom dokáže uklidnit rozbouřený žaludek, zklidní zažívací potíže, zažene nevolnost a uhasí pálení žáhy.

Kardamom proti infekcím

Kardamom účinkuje také v boji proti infekcím. Dokáže neutralizovat bakterie a posilovat imunitní systém. Dá se použít při léčbě chronického kašle, navíc krásně prohřeje tělo, což může při nachlazení nebo zimomřivosti přijít vhod. Navíc nic nezahřeje v zimních měsících tak, jako právě káva s voňavým kardamomem.

Recept na kardamomovou kávu

Z tohoto receptu připravíte 2-3 porce kardamomové kávy.

Co budete potřebovat?

  • 5 lžiček mleté kávy,
  • 2 lžičky cukru
  • a jednu rovnou lžičku mletého kardamomu.
Kardamom na stole, na lžíci a v misce iZdroj fotografie: Pixabay

Postup přípravy:

  1. Nalijte vodu (méně než litr) do malého hrnce a dejte ji vařit.
  2. Přidejte kardamom, zamíchejte a přikryté vařte půl minuty.
  3. Nyní přidejte 5 lžiček kávy. Promíchejte, snižte plamen a vařte 2-3 minuty.
  4. Odstavte hrnec z plotny, přidejte cukr a promíchejte.
  5. Počkejte několik minut, než se usadí sedlina.
  6. Hotovo. Káva je připravená. Dobrou chuť.

Rádi si ozvláštníte kávu chutnými a zdravými přísadami? Co takhle vyzkoušet kávu z přírodních přísad, která je bez kofeinu a plná zdravých látek? Vyzkoušejte čekankovou kávu.

Jakým způsobem používáte v kuchyni kardamom?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články