Neuvěříte, co se stane s vaším tělem, když každý den sníte 1 cibuli

Nemusíte hned běžet do lékárny, stačí zajít do kuchyně. Obyčejná kuchyňská cibule vám může pomoci s mnoha zdravotními problémy.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Cibule je snad nejčastěji používanou ingrediencí při vaření. Máte ji doma skoro vždy, a to je dobře. Může vám totiž poskytnout jakousi první pomoc při mnoha zdravotních obtížích, a to od nachlazení po vypadávání vlasů. Pokud ji budete konzumovat denně, mnoha problémům dokážete i předejít.

Nejzdravější na cibuli je množství sirných sloučenin 

Syrová cibule má velmi nízký obsah kalorií (ve 100 gramech je pouze 40 kalorií), zato obsahuje hodně vody (89 %), celkem dost vlákniny (1,7 %) , přiměřeně sacharidů (9 %) a prakticky zanedbatelné množství bílkovin a tuků. Je velmi bohatá na antioxidanty a sloučeniny obsahujících síru. Ty jsou spojovány s množstvím zdravotních přínosů, včetně snížení hladiny cukru v krvi, zlepšení zdraví kostí a dokonce i snížením rizika vzniku a rozvoje rakoviny. 

Cibule obsahuje také velké množství vitaminu C a B6, kyseliny listové a draslíku, které také přinášejí řadu výhod. Vitamin C je mimo jiné důležitý pro správné fungování imunitního systému a hojení ran. Vitamin B6 je klíčový například pro zdraví mozku, jeho dostatečný přísun je také důležitý pro vaši dobrou náladu a snížení rizika depresivních stavů. Kyselina listová je důležitá pro tvorbu červených krvinek a pro zdravý růst a funkci buněk. A konečně draslík, jehož hlavní úlohou v těle je pomáhat udržovat normální hladinu tekutin v buňkách.

Proč jíst denně cibuli

Pravidelná konzumace cibule s sebou (nepřekvapivě) nese obrovské množství výhod. Mezi ty nejzajímavější patří:

Regulace hladiny cukru v krvi

Syrová cibule může pomoci při kontrole diabetu 1. i 2. typu. Podle jedné studie stačí k významné regulaci krevního cukru pouhých 100 g syrové cibule denně.

iZdroj fotografie: iStock

Prospívá zdraví kostí

Syrová cibule má blahodárný vliv na vaše kosti a chrání je před osteoporózou. Rozsáhlá observační studie u žen po padesátce zjistila, že pravidelná konzumace cibule je spojena se zvýšenou hustotou kostí.

Snižuje riziko rakoviny

Pozorovací studie spojují zvýšenou konzumaci cibule (obzvláště syrové) se sníženým rizikem několika typů rakoviny, například žaludku, prsu, tlustého střeva a prostaty. 

Zlepší se vám pleť

Sloučeniny síry obsažené v cibuli také pomáhají podporovat tvorbu kolagenu. Kolagen zase napomáhá tvorbě zdravých kožních buněk a pomáhá pleť chránit před předčasným stárnutím.

Budete mít hezčí a hustší vlasy

Sirné sloučeniny (a potažmo související kolagen) jsou prospěšné i pro stav vašich vlasů. Navíc, pokud budete na vlasy používat cibulovou šťávu, zabráníte jejich vypadávání. Cibulová šťáva může také zabránit předčasnému šedivění vlasů, odstranit lupy a obnovit jejich lesk.

Jak často jíte cibuli?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články