Pomocník kmín: Zmírní zánět a podpoří funkci trávicího traktu

Kmín je oblíbené koření, které kromě skvělé chuti nabízí také řadu užitečných zdravotních přínosů. Kromě toho je velmi levný a do jídelníčku jej přidáte snadno.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Kmín je jedinečné koření, které se již o pradávna používá díky své jedinečné chuti v mnoha kuchyních světa. Mnozí lidé si však neuvědomují, že se také jedná o skvělé přírodní léčivo, které disponuje mnoha prospěšnými účinky pro lidské zdraví, jako je například zmírnění zánětu nebo podpora funkce trávicího traktu. Kromě toho jej lze podle lékařky Natalie Butler zakoupit velmi levně téměř v každém obchodě s potravinami a stejně tak i přidat do jídelníčku (nejvíce se hodí k potravinám, jako je chléb a jiné pečivo, kari nebo dušené maso). 

1) Zmírňuje zánět 

Již po staletí se kmín používá také v tradiční a lidové medicíně ke zmírnění zánětu. To především díky tomu, že obsahuje účinné sloučeniny, které disponují silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Ačkoliv se jedná o přirozenou reakci organismu, pokud se z něj stane chronický problém, může mít zánět velmi negativní dopady na vaše tělo – mezi jeho příznaky patří především vředy, křeče, plynatost, průjem a podráždění trávicí tkáně. Ve skutečnosti jsou jeho účinky téměř totožné, jako je tomu u komerčních léků. 

2) Podporuje trávení

Toto lahodné koření se již v minulosti využívalo k léčbě některých zažívacích potíží, jako je zejména porucha trávení a žaludeční vředy. Důvodem je především skutečnost, že jeho složky uvolňují hladkou svalovou tkáň trávicího traktu, čímž podporují jeho funkci a dodávají tělu prevenci před příznaky, jako je zejména plynatost, křeče a nadýmání. Stejně tak stojí za zmínku jeho antibakteriální schopnost, díky které je schopen blokovat růst škodlivých střevních bakterií – a to aniž by poškozoval prospěšné střevní bakterie. 

3) Pomůže vám snadněji zhubnout 

Kmín je také skvělý přírodní prostředek, který při pravidelné konzumaci může podporovat hubnutí – právě proto by jej měli přidat do svého jídelníčku především ti, kteří se snaží udržet tělo ve formě a hledají nové ingredience do svého jídelníčku. Vědci předpokládají, že tento účinek může být opět způsoben pozitivními změnami střevních bakterií, které ovlivňují regulaci hormonů, metabolismus tuků a také chuť k jídlu. Je ovšem důležité poznamenat, že výzkum v této oblasti stále probíhá a vědci vyžadují více informací.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Další zdravotní přínosy 

Kmín disponuje řadou dalších potenciálních přínosů. Pomůže vám například při refluxu kyseliny, nachlazení a kašli, nespavosti nebo také při bolestech žaludku. Stejně tak chrání tělo před chudokrevností, příznaky diabetu 2. typu a také pomáhá detoxikovat organismus od toxických látek. Pokud se s těmito problémy potýkáte, můžete koření využít následovně: 

  • Při nevolnosti: Smíchejte trochu kmínu s medem a užijte po jídle.
  • Při nachlazení a kašli: Uvařte kmín ve vodě, poté tekutinu sceďte a vypijte. 
  • Při nespavosti: Rozmačkejte banán, přidejte půl lžičky prášku z pražených kmínových semínek a smíchejte ingredience s vodou. Poté je jednoduše vypijte před spaním.
  • Při bolestech žaludku: Smíchejte 3 gramy kmínového prášku s vlažnou vodou a vypijte.

Co se týče chudokrevnosti, pomoci vám může především pravidelná konzumace kmínu, a to v jakékoliv podobě – má totiž velmi vysoký obsah železa. V takovém případě vám pak také pomůže detoxikovat celé tělo (zejména játra, která toxiny ukládají). 

Jak často jíte kmín vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články