Co jsou to žaludeční vředy, jejich příznaky a potraviny, které je nejčastěji způsobují

Žaludeční vředy mohou nepříjemně narušit váš každodenní život. Abyste si před nimi zajistili dostatečnou prevenci, vyřaďte tyto potraviny ze svého jídelníčku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Se žaludečními vředy se může potýkat naprosto každý a jejich příznaky většinou závisí na závažnosti problému. Jejich nejčastější příčinou ovšem bývá podle lékaře Saurabh Sethi konzumace nesprávných potravin, které dráždí sliznice žaludku nebo ovlivňují hladinu kyselosti v těle. Důsledkem pak mohou být nepříjemné bolesti břicha , nevolnosti a další potíže spojené s trávicím traktem, které nepříjemně narušují každodenní život jedince. 

Žaludeční vředy a jejich příznaky

Žaludeční vředy jsou bolestivé vředy ve sliznici žaludku, které vznikají, když dochází k úbytku silné vrstvy hlenu, která chrání žaludek před trávicími šťávami. Ty posléze rozežírají jeho vystýlající tkáně a způsobují vřed. Naštěstí jde o problém, který lze snadno léčit, ovšem v případě, že jej zanedbáte, může vést k závažnějším bolestivým potížím. Se žaludečními vředy je spojena řada příznaků, přičemž jejich závažnost závisí na velikosti vředu.

Nejčastějším příznakem žaludečních vředů je pocit pálení nebo bolest uprostřed břicha mezi hrudníkem a pupkem – tato bolest bývá obvykle intenzivnější, když máte prázdný žaludek. Mezi další příznaky a symptomy tohoto problému patří:  

  • tupá bolest v žaludku
  • úbytek hmotnosti
  • nechuť k jídlu 
  • nevolnost nebo zvracení
  • nadýmání
  • pocit přeplněnosti 
  • říhání nebo reflux kyselin
  • pálení žáhy
  • chudokrevnost
  • únava, dušnost nebo bledší kůže
  • tmavá, dehtovitá stolice

Pokud některé z těchto příznaků pociťujete, rozhodně byste měli co nejdříve kontaktovat svého lékaře, který vám pomůže problém vyřešit. Berte také na vědomí, že i když mohou být příznaky mírnější, vřed se může postupem času zhoršit a způsobit tak život ohrožující stav. 

Potraviny, které vyvolávají vředy

Mnoho lidí se v případě žaludečních vředů obrací na užívání léků, ovšem ty problémy vyřeší pouze dočasně. Ve většině případech totiž bývá tento problém důsledkem nesprávného stravování, a proto je třeba začít zde. Podráždění sliznice vyvolává zejména častá konzumace alkoholu a potravin s velkým obsahem cukru – obecně byste tyto produkty měli omezit na minimum. Při léčbě problému byste se také měli vyhýbat rajčatům, lilkům a paprikám. Jejich semena a slupky samy o sobě obsahují látky, které silně dráždí sliznici. 

iZdroj fotografie: Pexels

Vedle potravin mohou mít negativní vliv na funkci žaludku také léky, včetně perorální antikoncepce, inhibitorů protonové pumpy a nesteroidních protizánětlivých léků. Dietologové také varují před konzumací petržele, kopru, špenátu a další zeleniny, která obsahuje vysoké množství vitamínu K. Jeho nadbytek v těle totiž může zhoršovat žaludeční potíže, a pokud jste na některé z těchto potravin alergičtí, může být jejich příjem ve finále dokonce smrtelný. Stejně tak byste se měli vyhnout příliš kořeněným jídlům. 

Zdravá strava jako prevence

Ačkoliv zdravá strava pravděpodobně žaludeční vředy nevyléčí, v každém případě může být velkou pomocí a skvělou prevencí. Výběrem správných potravin navíc podpoříte svůj trávicí trakt a celkové zdraví těla. Jedná se zejména o: 

  • brokolici, květák a zelí
  • kapustu, špenát (v menším množství)
  • potraviny bohaté na probiotika, jako je kysané zelí, kombucha, jogurty 
  • jablka
  • borůvky, maliny, jahody a ostružiny
  • olivový olej

Zdroj: Healthline

Jak se před vznikem žaludečních vředů chráníte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články