Vědecké výzkumy potvrzují zdravotní účinky mnoha prostředků lidové medicíny. Toto běžné koření patří k jedněm z nejúčinnějších.
U mnoha bylin a koření tradičně využívaných v lidové medicíně potvrdily účinnost i moderní studie. Například med na kašel účinkuje stejně jako léky z lékárny, šípky opravdu podporují imunitu více než citrony a podobně. Jedním z nejběžnějších a nejsilnějších koření je kmín. Lékař Matthew Thorpe, MD tvrdí, že výzkumy například prokázaly, že podporuje trávení a omezuje infekce zažívacího traktu. Lékař připomíná i některé méně známé přínosy, jako je podpora hubnutí a zlepšení hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
Kmín léčí téměř vše, na co si vzpomenete
Kmín je silný antioxidant, takže chrání buňky před poškozením a přispívá tak k delšímu a zdravějšímu životu. Obsahuje vápník, vitaminy A a B12, draslík a hořčík, lepší směsici pro zdraví kostí a kloubů byste hledali jen těžko. Železo vás zase chrání před anémií, protože právě nedostatek železa je hlavním důvodem vzniku chudokrevnosti a dalších zdravotních obtíží, které jsme již na JakZdravě několikrát popisovali.
Detoxikuje, zlepšuje trávení a dokáže nastartovat metabolismus. Poradí si s pálením žáhy a refluxem, zmírňuje nadýmání a další trávicí potíže. Zlepšuje také paměť, zmírňuje úzkostné stavy a pomáhá v boji proti únavě a nespavosti. Lékař Dany P. Baby, MD dodává, že mimo to působí preventivně i proti mnoha onemocněním, jako například:
- onemocnění ledvin
- rakovina tlustého střeva a slinivky břišní
- kardiovaskulární onemocnění
- diabetes 2. typu
Konkrétní tipy, jak využít kmín
Několik tipů, jak zařadit kmín do jídelníčku, jsme vám již na JakZdravě dávali. Je to skvělý způsob prevence mnoha onemocnění. Pokud potřebujete vyřešit nějaký konkrétní problém, postupujte následovně:
- Podpora trávení: Smíchejte půl lžičky sušeného zázvoru s půl lžičkou mletého kmínu a špetkou černého pepře. Rozmíchejte ve sklence vody a užijte po jídle.
- Pálení žáhy a reflux: Rozžvýkejte a spolkněte několik semínek kmínu.
- Chřipka a nachlazení: Svařte 15 g celého kmínu ve 400 ml vody. Vařte, dokud v hrnci nezůstane pouze 100 ml vody. Každé ráno a večer vypijte 20 ml.
- Nevolnost: Po těžkém jídle užijte lžičku mletého kmínu s medem.
- Bolesti břicha: Rozmíchejte 3 g mletého kmínu s vlažnou vodou a vypijte.