Citron a bobkový list se v lidovém léčitelství používají již po staletí. Pomáhají v boji s nachlazením, ale i s vážnějšími problémy, jako jsou ledvinové kameny či rakovina.
Jak citron, tak i bobkový list mají nezastupitelné místo v kuchyni i lidové medicíně. Citron se používá především při léčbě nachlazení, ale také například k odstranění pigmentových skvrn. Bobkový list je zase vhodný například při zažívacích potížích a bolestech svalů a kloubů. Jak tvrdí expertka na výživu Helen West, RD, kombinace užitečných látek v obou těchto potravinách přináší další výhody, protože se vzájemně podporují a doplňují.
Chřipka a nachlazení
Citron je jedním z nejčastěji doporučovaných přírodních léků na respirační onemocnění. Jeho pozitiva jsou nejčastěji připisována vysokému obsahu vitaminu C. Citrony zlepšují imunitu, snižují riziko onemocnění a zkracují celkovou délku nemoci. Bobkový list také obsahuje vitamin C, navíc i vitaminy A a B6. Účinky citronu doplňuje tím, že má antipyretické účinky, takže pomáhá snižovat horečku. Navíc stimuluje tvorbu hlenu a usnadňuje tak vykašlávání.
Zažívací problémy
Bobkový list je pro trávicí systém téměř univerzálním pomocníkem. Rychle uleví při žaludečních potížích a zklidňuje syndrom dráždivého tračníku. Citron obsahuje asi 10 % sacharidů, většinou ve formě rozpustné vlákniny (konkrétně hlavně pektinu) a jednoduchých cukrů. Rozpustná vláknina podporuje zdraví střev a také zpomaluje trávení cukrů a škrobů.
Ledvinové kameny
Ledvinové kameny vznikají při krystalizaci odpadních látek v ledvinách. Bohužel jsou poměrně časté a objevují se opakovaně. Citron i bobkový list jim však mohou poměrně účinně předcházet. Kyselina citronová obsažená v citronech zvyšuje jak objem moči, tak i její pH, čímž vytváří méně příznivé prostředí pro tvorbu ledvinových kamenů. Bobkový list zase snižuje množství ureázy v těle. Ureáza je enzym, který při nadbytečném množství vede k mnoha potížím, včetně ledvinových kamenů.
Rakovina
Jak citrony, tak i bobkový list mohou být prospěšné i při léčbě rakoviny. Některé studie naznačují, že bobkový list zpomaluje růst buněk rakoviny prsu a tlustého střeva. Co se týče citronů, některé starší studie zjistily, že lidé, kteří jedí hodně citrusových plodů, mají nižší riziko rakoviny. Navíc ve studiích ve zkumavkách mnoho sloučenin z citronů ničilo rakovinné buňky. Je však zapotřebí provést další výzkumy přímo na lidech.
Ledový čaj s citronem a bobkovým listem
Bobkový list i citron můžete samozřejmě přidávat do pokrmů a nápojů samostatně, ale lze je i kombinovat. Můžete je smíchat například v lahodném ledovém čaji:
Potřebné ingredience
- 6 šálků vody
- 1/4 šálku sypaného černého čaje
- 4 lístky bobkového listu
- kůra z 1 citronu
- led
Příprava a použití
Všechny ingredience vložte do velké nádoby nebo džbánu a důkladně promíchejte. Přikryjte víčkem nebo potravinářskou fólií a nechte 3 až 5 hodin stát na slunci. Čaj následně sceďte a pokud chcete, oslaďte jej medem nebo například čekankovým sirupem. Nechte vychladit a podávejte, množství vám vystačí na cca 6 sklenic.