Rozinky jsou tradiční součástí vánoček, mazanců a u někoho i štrúdlů. A v přiměřeném množství jsou vhodné jako zdravá svačinka, která podpoří zdraví.
Někteří rozinky milují, jiní je nemají rádi. Tak či tak jsou nedílnou součástí vánočky i mazance. V ideálním a tradičním případě se vyrábějí sušením hroznů na slunci. Ovšem v dnešní době existuje i moderní postup, kdy dochází k sušení hroznů pomocí horkého vzduchu a následně bývají ošetřeny například siřičitany. Jsou dobrým zdrojem energie s nízkým obsahem tuku. A ačkoliv je obecně známo, že sušené ovoce obsahuje více cukru, rozinky jsou pro lidské tělo velice přínosné.
Rozinky nebo hrozinky
Možná si nejste jistí, zda je správné pojmenování rozinky nebo hrozinky. Ale pravdou je, že oba názvy jsou v češtině správné. V každém případě se jedná o sušené plody vinné révy, které se chlubí vysokým obsahem cukru. Právě díky obsahu ovocného cukru se řadí mezi dobré zdroje energie a jsou rozhodně lepší volbou než sušenky nebo sladké tyčinky. Rozinky jsou bohaté na vitamíny, zejména A, B1, B2, C a E a z minerálních látek je v rozinkách zastoupen draslík, hořčík, fosfor, zinek, vápník, železo i chrom.
Kolik a jaké rozinky je dobré konzumovat
Jako téměř u všech potravin je zásadní i kvalita konkrétní potraviny. Ne jinak tomu je i u rozinek. Většina prodávaných rozinek je ošetřena oxidem siřičitým. Ten brání oxidaci plodů a také nechtěné ztrátě barvy. Avšak na toto ošetření mohou být někteří jedinci citliví. Proto je vhodné rozinky před konzumací omýt v horké vodě. Další možností je koupit rozinky, které jsou v bio kvalitě a nejsou chemicky ošetřeny. Ideální denní dávka rozinek je přibližně 25 gramů, což odpovídá přibližně jedné hrsti.
Rozinky pro zdraví
Kromě koupě rozinek v bio kvalitě je vhodné zkontrolovat, zda během sušení není přidáván cukr. Tento přidaný cukr je totiž zbytečný a u kvalitních produktů to není nutné. Uvážená konzumace rozinek zdraví rozhodně prospívá. Za spoustu zdravotních přínosů lze poděkovat velkému množství antioxidantů. Díky nim mají rozinky schopnost udržovat krevní tlak v normě a také podporují správnou činnost srdce.
Nejedná se o jediné pozitivní přínosy. Díky velkému množství železa, které se v rozinkách ukrývá, nebudete muset bojovat ani s anémií. Podporu tvorby červených krvinek zajistí i měď, která je v rozinkách značně zastoupena. Rozinky jsou také zdrojem nerozpustné vlákniny, která je důležitá pro správné trávení a díky tomu jsou velice užitečné při léčbě zácpy. Zkrátka, zařadit rozinky do svého jídelníčku rozhodně stojí za to.