Máte rádi kuřecí nugetky? Možná si je po přečtení tohoto článku budete raději připravovat sami doma. Jedině tak můžete mít jistotu, že jsou skutečně z masa a bez škodlivin.
Kuřecí nugetky jsou oblíbenou potravinou v rychlém občerstvení. Jejich příprava je snadná, rychlá a chutná. Dají se koupit také v supermarketech jako předsmažený polotovar určený k domácí přípravě. Jenže, zamysleli jste se někdy, zda je v nich obsaženo skutečně jen čisté maso?
Historie nugetek
Kuřecí nugetky vznikly v USA v roce 1963. V USA byl po druhé světové válce nedostatek hovězího masa, tak se podniky obrátili ke kuřecímu. Navíc v té době došlo k modernizaci drůbežího průmyslu, takže se kuřata začala pěstovat rychleji a levněji. Nápad nugetek se ihned zalíbili společnosti McDonald’s, která uvedla na trh své vlastní produkty.
Maso jen z poloviny
Ačkoli jsou kuřecí nugetky populární, jejich složení vás určitě překvapí. Nugetky z rychlých občerstvení a restaurací obsahují často 60 % tuku a pouze 19 % bílkovin. Sem tam se objevují i mikroskopické úlomky kostí, šlach a vazů. Podle webu WomanOnly to ještě není to nejhorší, co se v nugetách může objevit. Mohou totiž obsahovat také kuřecí výkaly, terciární butylhydrochinon (bývá v naftě a lacích), dimetylpolysiloxan (přidává se do čisticích prostředků), vnitřnosti, xantanovou gumu a velké množství soli.
Nadměrně slané nugetky
Nugetky, stejně jako solené hranolky, přináší zdravotní rizika hlavně kvůli vysokému obsahu soli a přípravou smažením. Jen deset nugetek obsahuje polovinu doporučené denní dávky soli pro dospělého člověka. Nadměrný příjem soli je nebezpečný hlavně pro krevní tlak, oběhovou soustavu a vznik rakoviny. Častá konzumace smažených jídel zase vede ke chronickým zdravotním problémům, jakými jsou obezita, cukrovka II. typu a srdeční selhání. Podrobně o tom, co se s vaším těle děje po snězení smaženého jídla, psala naše redakce už dříve.
Nugetky se salmonelou?
Kromě zdravotních problémů by se dala do rizik spojených s konzumací kuřených nugetek zařadit také nákaza salmonelou. Tento problém se objevil v Kanadě, protože se do nugetek dostalo při výrobě syrové maso. Nedostatečná tepelná úprava tak vedla k tomu, že se bakterie salmonely dostala až ke spotřebitelům. U nás se kuřecí maso pravidelně kontroluje. Na JakZdravě jsme psali dokonce o šarži kuřecích prsou, které byly staženy z prodeje.
České nugetky na tom nejsou nejhůř
Podle webu iDnes na tom nugetky pro český řetězec McDonald’s nejsou tak špatně. McDonald’s dokonce poodhalil proces jejich výroby, aby tak své zákazníky uklidnil. Nugetky se vyrábí z kuřecích prsou, která se semelou, tepelně upraví, aby byla mikrobiologicky nezávadná, dochutí solí a kořením a obalí v těstíčku. Poté se předsmaží a ihned hluboce zamrazí, aby mohly putovat na pulty rychlých občerstvení. I tak je v nich masa jen polovina, druhou polovinu tvoří strouhanka namočená v tuku a sůl.