Hyaluronan, v kosmetice známý jako kyselina hyaluronová, je významnou látkou pro zachování hydratované a elastické kůže. Některé potraviny jsou jeho dobrým zdrojem.
Hyaluronan je přirozenou součástí tkání v těle. Dle dietoložky Kathy W. Warwick je kromě mnoha jiných funkcí zásadní pro udržení hydratace kůže. Také stimuluje produkci kolagenu a elastinu, a tím udržuje pokožku pružnou a mladistvou. Je důležitý pro hojení ran a využívá se v léčbě osteoartrózy nebo některých onemocnění očí. Vlivem stárnutí hyaluronanu v těle přirozeně ubývá, a proto se začínají objevovat vrásky a také slábne zrak.
Zdroje kyseliny hyaluronové
Pokud vás trápí viditelné stárnutí kůže, kyselinu hyaluronovou můžete nanášet přímo na pokožku. Možné je i využití různých kosmetických a medicínských postupů vpravování do konkrétních míst, například injekční výplně vrásek. Základní a nejpřirozenější je ale příjem ze stravy.
Vzhledem k tomu, že se hyaluronan přirozeně nachází v těle, jsou na něj bohaté i veškeré živočišné potraviny, především části jako kosti, klouby a kůže. Navíc existují potraviny, které obsahují živiny urychlující syntézu hyaluronanu v těle či jinak podporující elasticitu kůže.
Masokostní vývar
Vývar je stěžejní potravina pro získání kyseliny hyaluronové ze stravy. Kromě hyaluronanu je výborným zdrojem bílkovin, především kolagenu, který společně s hyaluronanem dodává tkáním elasticitu. Obsažené vitamíny, minerály a další prospěšné látky hyaluronan doplňují a společně působí na celkové zdraví kůže, kostí, kloubů, očí i jiných tkání.
Nejkvalitnější vývar je dlouze a jen pozvolna tažený, ideálně 12 až 48 hodin. Aby vývar obsahoval co nejvíce živin, je nutné použít kvalitní suroviny. Kostí by mělo být alespoň stejně jako masa, ale může jich být i více. Nebraňte se masu s kůží, protože právě ta je dobrým zdrojem hyaluronanu.
Některé sójové výrobky
Sója neobsahuje kyselinu hyaluronovou, ale fytoestrogeny, které mohou tělu pomáhat produkovat vlastní hyaluronan. Sója obsahuje i bílkoviny a jiné potřebné živiny, ale také některé zdraví škodlivé látky. Proto myslete na to, že záleží na konkrétní formě a kvalitě sóji. Zdravá podoba sóji je fermentovaná, jako například tempeh, miso nebo natto. Samozřejmostí by měla být pouze sója, která není geneticky modifikovaná.
Citrusové plody
Pomeranče, citrony a jiné citrusy obsahují flavonoid, který blokuje aktivitu enzymu štěpícího hyaluronan v těle. Kromě toho jsou zdrojem vitamínu C, který podporuje přirozenou syntézu kolagenu v těle. Obsažené antioxidanty bojují proti poškozování buněk volnými radikály, a tím přirozeně zpomalují stárnutí.