Maso je důležitou součástí jídelníčků. Stejně jako s ostatními potravinami to s ním však nesmíme přehánět. Může totiž poškodit vaše zdraví.
Jíst maso několikrát denně není úplně ideální. Samozřejmě to neznamená, že byste měli maso zcela omezit. Je však dobré vědět, co může nadměrná konzumace masa udělat s vaším tělem. Existuje více než desítka rizik, se kterými se můžete setkat. Na vině jsou pochopitelně bílkoviny. Ty jsou samozřejmě pro naše tělo velmi důležité, nesmí jich však být nadbytek. Vlivem masa na zdraví se zabývá MUDr. Hana Krejčí.
Pozor na ledvinové kameny
Živočišné bílkoviny obsahují mimo jiné puriny. Jde o sloučeniny, které se rozkládají na kyselinu močovou. Konzumací velkého množství masa si tak můžete ve své těle vytvořit ledvinové kameny. Ideální je tedy jíst maso střídmě a také pít dost vody. Pozor si dejte na dehydrataci. Vzhledem k přebytku kyseliny močové v těle můžete cítit velkou žízeň. Ledviny totiž potřebují vodu k ředění toxického odpadu. Její přísun do těla je tedy velmi důležitý.
S nedostatkem vody v těle může souviset také bolest hlavy. Nedostatečná hydratace totiž způsobuje, že je krev hustější a do mozku jde málo kyslíku. Maso obsahuje sice hodně bílkovin, ale má málo vlákniny. Pokud tedy jíte maso, nezapomeňte k němu konzumovat také celozrnné potraviny, zeleninu nebo ovoce. Tyto potraviny vlákninu obsahují a zajistí vám tak, že vám maso nezpůsobí zácpu. Bolestivé pohyby střev by vás měly upozornit, že máte v těle málo vlákniny. Nebojte se ji v takovém případě ihned doplnit.
Existují i vážnější potíže
Obzvlášť červené maso může nadměrně zatěžovat vaše srdce. Velká konzumace červeného masa může ztrojnásobit riziko srdečních potíží. Navíc nasycené tuky zvyšují hladinu špatného cholesterolu. Nasycené tuky přítomné v červeném mase neobsahují antioxidanty, které tělo chrání před záněty. Pokud tedy budete jíst mnoho masa a málo zeleniny a ovoce, může se stát, že budete náchylnější k nemocem. Dbejte tedy na vyváženou stravu. V případě, že vaše strava bude obsahovat mnoho bílkovin, tuků, ale málo sacharidů, začne tělo produkovat ketony.
Ty se uvolňují dechem a zapáchají jako aceton. Pokud jste někdy drželi keto dietu, jistě jste si všimli, že máte potíže s dechem. Je to právě proto, že při této dietě jsou vynechané sacharidy. Další potíže, které vás při vysoké konzumaci masa mohou potkat, jsou problémy s vlasy a kůží. Maso totiž neobsahuje vitamin C, který hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu. Navíc můžete mít také slabé kosti, jelikož velké množství bílkovin způsobuje ztrátu vápníku močí. Jelikož se maso hůře tráví, můžete se také cítit unavenější.
Kolik masa za týden sníte?