Pozor na nebezpečné maso, dostalo se do jídelen i restaurací

Státní veterinární správa varuje před nebezpečným masem, které se objevilo v jídelnách a restauracích po Česku. Jeho konzumace může způsobit vážné střevní potíže.

                   

V současné době by měl být každý na pozoru před tím, co si kupuje v obchodech. Podle Státní veterinární správy se totiž dostalo do České republiky nebezpečné maso s obsahem salmonely (původem z Brazílie), které bylo dokonce využíváno v některých restauracích a také školních a pracovních jídelnách. Inspektoři narazili na velké množství především ve Středočeském kraji, kde byla pozastavena větší část zásilky, a to téměř 3 000 kilogramů. Kontroly probíhají nadále a je možné, že zkažené kusy jsou stále na pultech obchodů. 

Nebezpečné maso s obsahem salmonely 

Podle Státní veterinární správy (SVS) dorazilo do České republiky více než šest tun nebezpečného masa z Brazílie, které bylo pozitivně testováno na obsah salmonely – téměř polovina zásilky byla již podle inspektorů navíc distribuována do jídelen a restaurací. Konkrétně se jednalo o kuřecí mražené půlky prsou bez kosti a bez vnitřního řízku a kuřecí prsní řízek hluboce mražený, které se hojně využívají k přípravě řady pokrmů (najít je však můžete také na pultech obchodů). 

Bakterie rodu Salmonella se do těla dostávají většinou z potravin a způsobují silné střevní potíže – mezi nejčastější příznaky patří především průjem, zvracení, horečka, bolest břicha, únava a silné svalové bolesti. Nebezpečné mohou být především pro seniory, nemocné či malé děti, které nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém. Nebezpečné zárodky lze zničit pomocí tepelného opracování potravin. Proto je velmi důležité kuřecí maso vždy dostatečně tepelně zpracovat. 

Kontroly stále probíhají 

Mražených kusů kuřecího masa s obsahem salmonely mělo do České republiky dorazit přes pět tun. Inspektoři na ně narazili především ve Středočeském kraji. „Při kontrole ve skladu veterinární inspektoři pozastavili větší část zásilky, a to téměř 3 000 kg. Přes 2 000 kg bylo již distribuováno,“ uvedla správa s tím, že restaurace a jídelny, které maso objednaly, byly již o této situaci informovány. V posledních dnech navíc SVS pracuje na bezpečném stažení masa z trhu a jeho rychlém zlikvidování.

iZdroj fotografie: iStock

Velká část kuřecího masa měla také mířit do jídelen a restaurací zejména na Vysočině (jednalo se především o kuřecí prsní řízky). Těch mělo do České republiky dorazit přes 1 300 kilogramů – Státní veterinární správa však již intenzivně pracuje na jejich stažení z trhu a co nejrychlejší likvidaci. „Celkově bylo od 3. dubna provedeno 21 kontrol. K dnešnímu datu jsou k dispozici výsledky vyšetření 29 vzorků. Ve čtyřech vzorcích drůbežího masa, jednom z Ukrajiny a třech z Brazílie, byla potvrzena přítomnost salmonel,“ dodal tiskový mluvčí SVS. 

Jak kuřecí maso vybíráte vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články