Konzumace studeného jídla může mít na naše tělo velmi nebezpečný dopad. Toto jsou nejhorší účinky, které můžete očekávat.
Mnoho lidí si neustále pokládá otázku, zda je lepší konzumovat více studené, nebo teplé pokrmy. Ačkoliv se může zdát, že obě varianty mají něco do sebe, v případě studených pokrmů přečnívají spíše negativa. Podle odbornice Jessica Dady se například hůře tráví anebo nás zasycují na mnohem menší časový interval, než je tomu v druhém případě. Níže se proto můžete seznámit se všemi pro a proti studených jídel.
Studené jídlo se tráví hůře
Naše tělo tráví potravu tak, že ji nejprve přivede na teplotu našeho tělesného jádra. To znamená, že když sníme něco studeného, musí naše tělo vynaložit až dvojnásobné úsilí, aby jídlo ohřálo, a poté ho mohlo strávit. Našemu žaludku tak například trvá patnáct minut, než si poradí s horkou polévkou, ovšem v případě studených potravin, jako je například ledová zmrzlina, to zabere 30 minut až 2 hodiny. Pokud chcete vašemu tělu odlehčit, můžete nechat jídlo v ústech déle, aby se začalo zahřívat již tam.
Studené jídlo = více kalorií
Mezi lidmi panuje již několik desetiletí mylná představa, že konzumace teplého jídla znamená konzumovat více kalorií. Vědci však zjistili, že jsou to právě lidé, kteří preferují studená jídla namísto těch teplých, kdo má tendenci více tloustnout. Tento problém byl patrnější spíše u jedinců trpících obezitou a jedním z možných vysvětlení je fakt, že studená jídla mají ve většině případech mnohem více tuků a sacharidů, což znamená více kalorií.
Studená jídla zvyšují tělesnou teplotu
Není pochyb o tom, že horké nápoje, jako je káva či polévka, vám mohou navodit hřejivý pocit tepla – podle vědců je tomu však u studených jídel a nápojů podobně. Důvodem je vysoký obsah tuků a bílkovin (viz výše uvedený odstavec), které zahřívají vaše tělo, zatímco jídlo trávíte. Náš organizmus totiž vynakládá velké množství energie, aby tyto složky potravin strávil, což v důsledku zvyšuje vaši teplotu a vy se tak cítíte tepleji.
Teplá jídla bývají výživnější
Podle vědců se teplé jídlo tráví mnohem snadněji, než to studené. Důvodem je fakt, že pokud jsou potraviny tepelně zpracované, jejich živiny se v našem těle vstřebávají mnohem rychleji. Navíc při tepelné úpravě některých druhů zeleniny, jako jsou například rajčata, dochází ke zvýšení množství obsaženého lykopenu (rostlinné barvivo se silnými antioxidačními vlastnostmi).
Teplá jídla více zasytí
Poté, co zkonzumujete teplé jídlo, váš mozek začne potlačovat pocit, že máte chuť na něco dalšího. To znamená, že se jednak nebudete zbytečně přejídat a jednak to ani nebudete mít zapotřebí. Navíc je také dobré myslet na rychlost, kterou jídlo jíte – pokud jídlo sníte rychle, pravděpodobně za chvíli budete hledat něco dalšího, co byste mohli sníst. V případě, že však budete jíst pomalu, váš mozek dostává signály, že se plní a vy budete spokojení.
Studená voda versus horká voda
Podle některých vědců se studená voda se z našeho žaludku vyprazdňuje mnohem rychleji, a proto se lépe vstřebává, než když je horká. Studená voda navíc pomáhá zvyšovat vytrvalost každodenním sportovcům a regeneruje naše tělo mnohem lépe, než druhá varianta. Pozor byste si měli dávat akorát v momentě, kdy máte problémy s jícnem (onemocnění) – v takovém případě je lepší sáhnout po teplé vodě, která naopak vašemu jícnu uleví.
Jak jste na tom s jídlem vy? Které preferujete a proč?