Cizrna chrání srdce a pomáhá předcházet vzniku rakoviny. Podle lékařky jde o jednu z nejzdravějších luštěnin

Cizrna patří mezi nejlevnější, ale zároveň nejzdravější luštěniny. Zde najdete seznam jejích nejzajímavějších přínosů, ze kterých může těžit naprosto každý.

i Zdroj fotografie: Billjones94 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Cizrna by rozhodně neměla chybět ve vašem jídelníčku. Podle lékařky Rachael Link se totiž jedná o jednu z nejzdravějších luštěnin, kterou však můžete získat relativně levně – to znamená, že její koupí zcela nasytíte své tělo a zároveň ušetříte peníze. Tato luštěnina je však také velmi dobrou volbou díky své trvanlivosti a obsahu řady cenných mikro a makro živin, včetně bílkovin a vlákniny. Níže se proto můžete seznámit s nejzajímavějšími přínosy cizrny. Již malé množství vám pomůže dodat vlákninu a ochránit vaše srdce.

Cizrna a lidské zdraví 

Cizrna je opravdu úžasná. Je totiž vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a řady vitamínů a minerálů – to vše však jen za velmi málo peněz. Abyste vytěžili z této luštěniny co nejvíce, měli byste ji používat pokud možno syrovou – během vaření totiž může ztrácet své živiny a tím také léčivé schopnosti. Pokud tedy hledáte novou potravinu, která by obohatila nejen váš jídelníček, ale také tělo, rozhodně se podívejte na níže uvedené přínosy cizrny

1) Vynikající zdroj bílkovin

Bílkoviny jsou základní makroživinou, kterou tělo vyžaduje pro mnoho procesů, a to od regenerace svalů až po správnou funkci hormonů. A právě cizrna se nabízí jako jejich vhodný zdroj (dokonce rostlinný, takže je vhodný jak pro vegetariány a vegany, tak i milovníky masa) – již pouhých 30 gramů této luštěniny vám dodá 3 gramy bílkovin. Její výhodou je také to, že obsahuje téměř všechny esenciální aminokyseliny. 

2) Vysoký obsah vlákniny a regulace cukru v krvi

Kromě toho, že vám cizrna dodá dostatek bílkovin, se také jedná o skvělý zdroj vlákniny (zhruba 2 gramy na 30 gramů). To z této luštěniny dělá skvělý přírodní prostředek, který vás pomůže udržet déle sytými a dodá vám pocit dlouhodobé plnosti žaludku. Kromě toho se jedná o potravinu s velmi nízkým glykemickým indexem, což znamená, že po konzumaci jen velmi málo zvyšuje hladinu cukru v krvi. 

3) Pomáhá předcházet nedostatku železa

Jeden šálek cizrny obsahuje přibližně 4,7 miligramů železa (plus 2,1 mg vitamínu C, který jej pomáhá vstřebávat). Jedná se proto o skvělou náhradu, pokud nejíte dostatek červeného masa a ryb. Je ovšem důležité zmínit, že nedostatek tohoto důležitého minerálu může vést k mnoha závažnými problémům a nepříjemným příznakům, jako je například celková slabost a únava.

iZdroj: Unsplash

4) Chrání srdce 

Cizrna obsahuje velké množství cenných vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, draslíku a selenu, které se mimo jiné podílí na snižování zánětu spojovaném s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Konzumace této luštěniny vás tak dokáže ochránit před závažným problémy, které mohou ohrozit váš život.

5) Pomáhá předcházet vzniku rakoviny 

Antioxidanty obsažené v cizrně, zejména vitamín B a selen, mohou pomáhat předcházet některým druhům rakoviny. Důvodem je především to, že tělo při její konzumaci produkuje mastnou kyselinu s krátkým řetězcem zvanou butyrát, která prokazatelně pomáhá zbavovat se nemocných a odumírajících buněk. Kromě toho pak také obsahuje řadu bioaktivních složek stravy, včetně lykopenu a saponinů, které rovněž snižují riziko vzniku některých typů rakoviny.

Jak často jíte cizrnu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články