Lék na špatný cholesterol a posílení imunity: Je doporučován i pacientům s roztroušenou sklerózou

Oves – levná a dostupná potravina, která má účinky k nezaplacení. Jestliže si ji budete pravidelně dopřávat, zdravotní problémy se vám budou vyhýbat obloukem.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Oves se používá jako krmivo pro zvířata. Postupem času se stal velmi žádanou potravinou i pro lidi. Je to dáno tím, že má k dispozici mnoho energie a důležitých živin. Pro své schopnosti se často používá jako přírodní lék. Aktuálně patří mezi dvacet nejzdravějších potravin a setkáte se s ním ve formě vloček, celých zrn, otrub nebo mouky.

Co obsahuje oves

Oves je bohatý na bílkoviny, které jsou hlavním zdrojem energie. Najdete v něm velké množství vitamínů, hlavně ze skupiny B, a minerálních látek. Z minerálů stojí za zmínku hořčík, vápník, sodík, křemík, železo, mangan, zinek a měď. Obsahuje hodně flavonoidů, rostlinných sloučenin, které fungují jako antioxidanty. Dále obsahuje draselné soli, škrob a cukr.

Zdravotní přínosy ovsa

Oves si dejte v případě, že potřebujete posílit kvalitu zubů a kostí. Hodí se pro děti ve vývoji, ženy v menopauze a lidi s hormonální nerovnováhou. Oves posiluje imunitu a má antibakteriální účinky. Pozitivní vliv má na spánek, pomáhá proti úzkosti, nervozitě a depresím. Ovesný čaj pomáhá při roztroušené skleróze.

Oves jako lék na cholesterol

Pokud vás trápí zvýšená hladina cholesterolu, vysoký tlak nebo máte problémy se zažíváním, určitě zařaďte do jídelníčku oves. Musí být ale neloupaný. Buněčná stěna ovsa obsahuje beta-glukan, který aktivuje imunitní systém a posiluje ho v boji proti virům, bakteriím, nádorům i těžkým kovům. Navíc je beta-glukan dobrá vláknina, která snižuje hladinu cholesterolu. Stačí vám spořádat 250 gramů vařených otrub nebo ovesných vloček denně.

Oves v hrsti iZdroj fotografie: Pixabay

Hurá do kuchyně aneb jak připravit oves

Vaření ovsa by nemělo trvat déle než pět minut. Dobrou zprávou je, že vařením oves neztrácí nic z výživných látek a stává se lépe stravitelným. Konzumovat se dá jak vařený, tak syrový, pečený, sladký i slaný. Dá se jíst kdykoli během dne a nemusíte se bát, že po něm přiberete. Připravit si z něj můžete i ovesný čaj.

Recept na ovesný čaj

Ovesný čaj pomáhá léčit cukrovku. Jeho dlouhodobé a pravidelné užívání snižuje hladinu cukru v krvi. Příznivě působí na prostatu. Také zmírňuje nežádoucí účinky chemoterapie. Dále posiluje imunitu, zlepšuje krevní obraz a dodává potřebnou energii.

Co budete potřebovat?

  • Jednu hrst vyloupaného ovsa
  • a litr vody.

Postup přípravy:

  1. Vyloupaný oves omyjte studenou vodou, sceďte a zalijte litrem studené vody.
  2. Přiveďte k varu a nechte pět minut vařit.
  3. Sundejte z plotny a nechte hodinu odležet.
  4. Nyní čaj sceďte a během dne můžete popíjet přislazený medem.

Když budete jíst ovesné vločky každý den, očekávejte tyto úžasné změny ve vašem zdravotním stavu.

V jaké podobě se vyskytuje ve vašem jídelníčku oves?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články