Už žádné ledvinové kameny a nemocná játra, skvělým lékem je citron

Játra a ledviny patří mezi životně důležité orgány, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Jejich činnost můžete snadno podpořit přírodní cestou.

citron i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Citrony jsou plné živin a antioxidantů, které lidskému tělu velmi prospívají. Podají vám pomocnou ruku nejen v době nachlazení, ale mohou podpořit i zdraví vašich ledvin a jater. Jejich pravidelná konzumace pomáhá předcházet ledvinovým kamenům a zlepšuje zdraví jater. Pokud je navíc spojíte s medem a zázvorem, účinky budou ještě silnější. Jak vysvětluje Dr. Gustavo Gonzalez, zázvor snižuje zánětlivé procesy a chrání před rakovinou. Med zase podporuje detoxikační procesy v játrech.

Výhody citronů, medu a zázvoru pro ledviny

Ledvinové kameny jsou bolestivé usazeniny minerálů a solí, které se mohou tvořit v ledvinách. Citrony, stejně jako med a zázvor, mohou hrát klíčovou roli v prevenci jejich vzniku. Citrony jsou totiž bohaté na kyselinu citronovou, která obsahuje citrát. Ten pomáhá předcházet tvorbě ledvinových kamenů tím, že se váže na vápník v moči, což zabraňuje jeho krystalizaci a tvorbě kamenů.

Med pomáhá předcházet tvorbě ledvinových kamenů díky svému obsahu živin a tím, že podporuje hydrataci. Jak jsme již na JakZdravě několikrát zmiňovali, zázvor má protizánětlivé vlastnosti, které snižují možné záněty v ledvinách a podporují jejich správnou funkci. Některé studie navíc naznačují, že zázvor může pomoci předcházet tvorbě ledvinových kamenů tím, že podporuje zdravý metabolismus a snižuje riziko krystalizace minerálů v moči. 

Med, citron a zázvor významně prospívají i játrům

Játra jsou zodpovědná za detoxikaci těla, metabolismus živin a mnoho dalších klíčových funkcí, jak jsme ostatně na JakZdravě zmiňovali již několikrát. Je tedy vhodné jejich činnost podpořit, a to ideálně přírodními látkami, které je zbytečně ještě více nezatíží. Citrony mají detoxikační vlastnosti díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantů. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály a podporují přirozené detoxikační procesy jater. Citronová šťáva navíc podporuje produkci žluči, taže játra mohou efektivněji odstraňovat toxiny z těla.

Zázvor, med a citron v miskách na stole iZdroj fotografie: Freepik
Zázvor, citron a med pomáhají předcházet ledvinovým kamenům

Nutriční specialistka Jerlyn Jones, MS dodává, že velké množství antioxidantů obsahuje také med a samozřejmě i zázvor. Obě tyto složky působí protizánětlivě, jak jsme již výše zmínili, což je pro zdraví jater velice prospěšné. Pokud tedy chcete ulevit svým játrům, povzbudit jejich činnost a zároveň podpořit i činnost ledvin a chránit je před vznikem kamenů, zařazujte tyto tři potraviny do stravy co nejčastěji.

7 nebezpečných návyků, které pomalu, ale jistě likvidují ledviny. Pozor na pitný režim a dlouhé sezení

Další tip na podporu jater a ledvin

Zvýšení konzumace medu a citronu je velice jednoduché, stačí je přidávat do vychládlého čaje nebo si udělat citronádu s medem. Zázvor bývá často problematičtější, zejména kvůli jeho výrazné chuti. Pokud máte se zařazením zázvoru problém, vyzkoušejte následující recept: Přiveďte k varu 3dcl vody, přidejte ¼ lžičky mletého zázvoru a  ¼ čajové lžičky mleté kurkumy. Stáhněte plamen a 10 minut povařte. Přidejte 2dcl kokosového mléka a odstavte. Po zchladnutí na pokojovou teplotu přidejte lžíci medu.

Jaké potraviny cíleně zařazujete kvůli detoxikaci do svého jídelníčku vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články