Pět důvodů, proč konzumovat melounové semínko. Pečená jsou nejlepší. Křupavě chutná a pro tělo ohromně výživná

Možná jste zvyklí plivat melounová semínka nebo si rovnou kupujete takové melouny, které je ani neobsahují. Semínka melounu však mají své výhody a je dobré je jíst.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Semínka melounu mají velmi nízký obsah kalorií a jsou značně výživná. Po upečení jsou křupavá a chutná a snadno nahradí další nezdravé možnosti občerstvení. Po přečtení tohoto článku je už rozhodně nebudete vyhazovat. Ba právě naopak, budete se snažit využít jejich přínosu pro vaše zdraví.

Jsou nízkokalorická a obsahují hořčík

Velká hrst melounových semínek váží asi čtyři gramy a obsahuje tedy zhruba 23 kalorií. Pokud tak hledáte pochoutku, jež nahradí bramborové lupínky, právě jste ji našli. Samozřejmě, že je vhodné semínka vysušit v troubě a dochutit. Díky tomu vám plně nahradí právě chipsy nebo další slané pochutiny, které si s chutí dáváte večer ke skleničce vína. A můžete je mlsat bez výčitek svědomí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Navíc obsahují několik minerálů. Jedním z nich je například hořčík. V porci, o níž jsme se zmiňovali výše, je obsaženo 21 miligramů hořčíku, což je 5 procent denní dávky. Je nezbytný pro mnoho metabolických funkcí těla. Navíc udržuje správné nervové a svalové funkce stejně jako imunitu a zdraví srdce a kostí. Je tedy zapotřebí jeho množství v těle udržovat a jíst potraviny na něj bohaté.

Semínka melounu obsahují i železo

Hrst melounových semínek obsahuje asi 0,29 miligramů železa. Na druhou stranu se v nich nachází fytát, který snižuje vstřebávání železa, a tím i jejich výživovou hodnotu. Železo je totiž důležitou složkou hemoglobinu. Přenáší kyslík v těle a navíc pomáhá převádět kalorie na energii. Tato semínka jsou navíc dobrým zdrojem mononenasycených i polynenasycených mastných kyselin. Ty jsou užitečné při ochraně před infarktem.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zároveň v nich obsažené dobré tuky pomáhají při snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi. Jsou také dobrým zdrojem zinku, který je rovněž nezbytný pro imunitní systém. A jak je upéct? Je to snadné. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a vložte semínka na plech. Pečte asi 15 minut. Můžete občas promíchat. Po upečení k nim přidejte trochu olivového oleje, sůl nebo skořici či cukr. Vyzkoušejte i limetkovou šťávu nebo chilli.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Zobrazit další články