Při nakupování se vyplatí kromě data spotřeby koukat také na stav potraviny. I když datum ještě není prošlé, potravina je zabalená a skladovaná správně, není to ještě záruka kvality.
Pozor na salám Vysočina. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ho shledala jako nebezpečnou potravinu po kontrole, kterou prováděla v lednu letošního roku v Přerově. Obsahoval okem viditelné plísně. Pokud ho máte ještě doma, vyhoďte ho. Konzumovat potraviny, které jeví známky kažení, je pro zdraví velmi nebezpečné.
Nebezpečná Vysočina z Přerova
Jak avizoval web PotravinyNaPranýři, jednalo se o salám Vysočina z obchodu BILLA, spol. s. r. o. v obchodním centru Galerie Přerov. Číslo šarže salámu je L8616, přičemž během kontroly nebyla zjištěna žádná pochybení, co se týče nevyhovující teploty skladování. Potravina neměla ani porušený obal ani prošlé datum trvanlivosti. To dnes už ale prošlé je, kontrolovaný salám má uvedené datum trvanlivosti do 22. 1. 2024. Snad ho už v lednici nikdo z vás nemá.
Mezi další uvedené podrobnosti o salámu patří gramáž 0,5 kg. Jednalo se o výrobce Krahulík – MASOZÁVOD, původem český salám. Dávejte si i v budoucnu pozor, jaké potraviny kupujete. Okem viditelné plísně můžete odhalit pod obalem i vy. Takové potraviny rozhodně nekupujte. Někdo si myslí, že plíseň se dá odkrojit, ale není to pravda. Plíseň je všude v potravině, jen není ještě okem viditelná. Potraviny, které vykazují známky kažení, jsou nebezpečné a rozhodně je nejezte.
Podobných nálezů je více
Na JakZdravě jsme již psali o salámu Vysočina od jiného výrobce, z jiného místa a jiné šarže, který měl stejný problém. Znovu je to o tom, kontrolovat kvalitu potravin, které kupujete. Datum minimální trvanlivosti není v tomto případě rozhodující. Pokud si ale myslíte, že se vyhnete salámovým problémům tím, že zvolíte raději sýr, nenechte se mýlit. I sýry podléhají kontrolám a naše redakce již psala o plísních, které hodovaly na tvrdém sýru.