Pohanka patří mezi velmi zdravé potraviny. Má jedinečné účinky na srdce a metabolismus cukrů a tuků. I ona se ale musí konzumovat v rozumné míře.
Pohanka je pseudoobilovina, která chutná trochu po oříšcích. Neobsahuje lepek, takže na rozdíl od ostatních obilovin je vhodná pro lidi s intolerancí lepku a celiakií. Atli Arnarson, který se zabývá výzkumem ve výživě, doporučuje pohanku jako součást zdravé stravy. Její konzumace má řadu výhod na zdraví, hlavně na kardiovaskulární systém.
Pohanka a krevní cukr
Udržování nízké hladiny cukru v krvi je důležité pro předcházení chronickým nemocem, jako je například cukrovka. Pohanka nemá vysoký glykemický index, to znamená, že nezvedá po konzumaci prudce hladinu cukru v krvi. Tudíž se hodí i pro osoby, které již diabetem 2. typu trpí. Vědecká studie, která se zabývala zkoumáním potkanů s cukrovkou, prokázala, že pohanka snižuje hladinu cukru v krvi až o 19 %.
Podporuje zdraví vašeho srdce
V pohance se objevuje mnoho sloučenin, které jsou prospěšné pro zdravé fungování srdce. Je bohatá především na užitečné bílkoviny, vlákninu, minerály a stopové prvky. Za zdůraznění stojí vysoký obsah rutinu, který zabraňuje tvorbě krevních sraženin, čímž také snižuje riziko srdečních onemocnění. Rovněž disponuje protizánětlivými účinky a pozitivně působí na krevní tlak a metabolismus tuků.
Pohanka a cholesterol
Vysoký cholesterol patří k rizikovým faktorům pro rozvoj srdečních onemocnění. Konzumace pohanky pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšovat metabolismus tuků. Snižuje LDL cholesterol (ten špatný) a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (toho dobrého). Jako určitý bonus vám může pohanka poskytnout výhodu ve snazším hubnutí.
Pozor na alergii
Při střídmé konzumaci nemá pohanka žádné vedlejší účinky. Může se ale u některých lidí objevit alergie na pohanku. Častěji se vyskytuje u osob, které ji konzumují ve skutečně velkém množství. Alergie na pohanku se často vyskytuje spolu s alergií na latex nebo rýži.
Alergickou reakci na konzumaci pohanky poznáte podle kožních vyrážek, otoků a zažívacích obtíží. Pouze v malém množství případů se může objevit nejhorší varianta, a to těžký alergický šok. Máte-li podezření, že byste mohli být na pohanku alergičtí, zkuste konzumovat nejprve maličké množství.