Estragon (pelyněk kozalec) patří mezi pelyňky, které se v bylinkářství užívají především při potížích s trávením. Využijete ho také v kuchyni jako koření.
Estragon je trvalka, která je díky své vůni využívána pro dochucení jídel i léčebné účely. Jeho jemná chuť se nejlépe hodí k rybám, masu, vejcím a do polévek. Obsahuje živiny a sloučeniny, které prospívají celkovému zdraví. Dietetička a výživová poradkyně Jerlyn Jones vyzdvihuje hlavně účinky estrogenu na trávení. Má schopnost zlepšit trávení a pomoci při trávicích obtížích, také ovlivňuje krevní cukr a citlivost buněk na inzulín. A to není zdaleka všechno, proč si ho oblíbilo i lidové léčitelství.
Lepší trávení po estragonu
Estragon patří mezi pelyňky, které jsou v bylinkářství oblíbené při poruchách trávení. Zvyšuje se po něm tvorba žluče, takže by vám měl pomoci na pocit těžkého žaludku po mastném jídle.
Křeče a bolesti břicha
Kromě heřmánku a máty, které se běžně doporučují na nadýmání a bolesti žaludku, se dá sáhnout i po estragonu. Estragon podle lidového léčitelství tlumí křeče v břiše a dokáže uvolnit nahromaděné plyny ve střevech.
Po estragonu vám začne chutnat
Jestliže nemáte chuť k jídlu, ať už z jakékoli příčiny, po estragonu by vás měla znovu přepadnout. Jedna vědecká studie se zajímala o to, jak estragonový extrakt stimuluje chuť k jídlu. Výsledkem bylo snížení inzulínu a leptinu. Leptin je hormon, který je zodpovědný za pocit hladu. Takže se dá předpokládat, že estragon dokáže zvýšit pocity hladu.
Recept na estragonový čaj
Připravte si chutný estragonový čaj, který povzbudí chuť k jídlu a zlepší trávení i imunitu.
Co budete potřebovat?
- 300 ml vody
- a 3 polévkové lžíce čerstvého estragonu (nebo 1 polévkovou lžíci sušeného).
Postup přípravy:
- Vroucí vodou zalijte estragon a zakryjte poklicí nebo talířkem.
- Nechte 10 minut louhovat.
- Sceďte a můžete směle podávat.
Estragonový čaj se podává bez příchutě. Pokud pijete čaj pro posílení imunity při nachlazení, přidejte 2 polévkové lžíce medu. Pro samotnou léčbu nachlazení je lepší recept z kombinace medu a česneku.