Železo je pro lidské tělo životně důležité. Abyste ho přijímali dostatek, je třeba zařadit do svého jídelníčku potraviny, které jsou na železo bohaté.
Železo hraje zásadní roli při krvetvorbě. Zdravé červené krvinky zásobují tělo kyslíkem. Z nedostatku železa vzniká anémie (nedostatek červených krvinek neboli chudokrevnost). Zdravotní sestra Angela M. Bell zdůrazňuje, že největší množství železa potřebují ženy v těhotenství, aby byl zajištěn správný vývoj miminka, ale také dospívající dívky a děti do 8 let. Pro ženy po menopauze, muže a starší děti stačí 8 mg železa na den, u žen v produktivním věku o miligram více. Které potraviny můžete využít jako zdroj železa?
Špenát
Nejvíce železa obsahuje špenát. Navíc je bohatý na antioxidanty a vitamíny A a C. Vitamín C je tu hodně důležitý. Pro správné vstřebávání železa v těle je klíčový. Špenát díky antioxidantům působí protizánětlivě a má pozitivní vliv například také na zrak.
Brokolice
Brokolice obsahuje 6 % denní dávky železa. Stejně jako špenát obsahuje vitamín C, který železu pomáhá lépe se vstřebat. Brokolice i špenát patří mezi potraviny, o kterých vznikají studie, podle kterých tato zelenina figuruje v prevenci vzniku rakoviny.
Čočka a fazole
Mezi další potraviny obsahující hodně železa patří luštěniny, zejména pak čočka a fazole. Jsou zdrojem mnoha důležitých minerálů a stopových prvků, nejvíce známé jsou jako úžasný zdroj vlákniny. Pravidelná konzumace luštěnin přispívá ke zdravému trávení a udržování zdravé hladiny cukru bez extrémních výkyvů.
Červená řepa
Když je řeč o skvělých potravinách, nemělo by se zapomínat na červenou řepu. Kromě vysokého obsahu železa je také bohatá na hořčík, vápník a kyselinu listovou. Podporuje zdraví jater. Její konzumace se může u některých lidí projevit zabarvenou močí do růžova. Nelekejte se, je to naprosto neškodný jev.
Semínka dýně a quinoa
Úžasně zdravá jsou dýňová semínka. Obsahují železo, hořčík, zinek, fosfor, vitamíny ze skupiny B a vitamíny A, E a F. Najdete v nich také velký podíl esenciálních aminokyselin. Obilí quinoa má zase výhodu, že je vhodné pro lidi s celiakií, protože neobsahuje lepek. Má vysoký obsah bílkovin, železa, stopových prvků a větší antioxidační účinky než jiné obiloviny.
Mořští kořýši
Z mořských korýšů v sobě ukrývají velké množství železa škeble, ústřice a mušle. I když to pro někoho může být skvělá pochoutka, jako výhradní zdroj železa jsou mořští korýši značně nespolehliví. Je to tím, že obsah železa je u nich variabilní, některé typy mohou obsahovat mnohem menší množství. Zato se ale tento druh železa v těle lépe vstřebává.
Tofu
Nabité železem je i tofu, potravina na bázi sóji. Tofu se hodí také jako zdroj hořčíku, selenu a vápníku. Obecně se tofu řadí mezi zdravé potraviny. V těle snižuje riziko srdečních onemocnění a zvyšuje citlivost na inzulín. Doporučuje se také ženám k zmírňování příznaků doprovázejících menopauzu.
Hořká čokoláda
Jako poslední potravina, která překypuje železem, se vám představí hořká čokoláda. Ta kvalitní a poctivá by měla v porci o 30 gramech obsahovat 18 % doporučené denní dávky železa. Najdete v ní také hodně hořčíku, mědi a prebiotickou vlákninu, která vám udělá dobře ve střevech. Kvalitní hořká čokoláda snižuje cholesterol a, i když se to na první pohled nezdá, je to velmi účinný antioxidant.