Lidé s diabetem musí často dbát na různá omezení jejich jídelníčku, aby svůj zdravotní stav nijak nezhoršili. Tyto potraviny by však měl jíst každý z nich.
Přestože se svět medicíny soustředí v současné době především na léky, stále více lidí si začíná uvědomovat, že tím nejlepším pomocníkem pro lidské zdraví je ve skutečnosti správná strava. Ta je významným faktorem především u většiny chronických a degenerativních onemocnění, neboť podle Lisa Hodgson dokáže zmírnit progres jejich průběhu, nepříjemné příznaky nebo v některých případech dokáže pacienty zcela vyléčit. Níže jsme proto pro vás sepsali 7 skvělých potravin, které prospívají lidem s cukrovkou.
1) Fazole a čočka
Fazole a čočka jsou skvělé potraviny, které pomáhají udržovat správnou hladinu cukru v krvi u diabetiků 2. typu, čímž snižují jejich riziko vzniku srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Kromě toho neobsahují mnoho kalorií, přičemž mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, draslíku a hořčíku. Jedná se tedy o skvělé plody podporující celkové zdraví lidského těla, které by rozhodně neměly chybět v jídelníčku žádného člověka.
2) Červená paprika a obiloviny
Červená paprika, je velmi bohatá na vlákninu, a proto ji lze skvěle využít například při žaludečních potížích. Má také vysoký obsah vitamínu A, vitamínu C, draslíku a vápníku, díky kterým podporuje krevní oběh a udržuje správnou hladinu cukru v krvi. Stejně tak vhodné jsou pro diabetiky také obiloviny, zejména pšenice, která disponuje vyšším obsahem vlákniny, omega-3 mastných kyselin, folátů, hořčíku, draslíku a kyseliny chromové.
3) Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku
Kvalitní mléčné výrobky obsahují hořčík, který pomáhá přirozeně zvyšovat hladinu inzulinu v krvi, snižovat inzulinovou rezistenci a regulovat hladinu cukru. Kromě toho jsou skvělým zdrojem vápníku potřebného pro pevné kosti a vitamínu D, který si lidské tělo nedokáže samo vytvořit. Rozhodně by proto tyto potraviny neměly chybět ve vašem jídelníčku.
4) Houby
Houby dokáží díky nízkému glykemickému indexu přirozeně zpomalovat účinky cukrovky v těle, snižovat hladinu cholesterolu a udržovat správnou hladinu vitamínu D. Kromě toho obsahují také dostatek vlákniny, která snižuje rychlost vstřebávání sacharidů z jiných potravin a zabraňuje tzv. vzestupu hladiny cukru, který je u diabetiků běžný.
5) Ořechy
Ořechy jsou známy pro bohatý obsah dobrého cholesterolu, nenasycených tuků a kvalitních bílkovin. Mezi ty nejlepší patří především vlašské ořechy, které pomáhají udržovat stabilitu organismu, psychickou rovnováhu a podporují krevní oběh. Kromě toho jsou také bohaté na vlákninu a hořčík, díky čemuž také usnadňují trávení a snižují vstřebávání sacharidů.
6) Okra (Ibiškovec jedlý)
Okra je skvělým zdrojem draslíku, vitamínu B, vitamínu C, kyseliny listové a vápníku, díky čemuž je ideální potravinou pro lidi trpící diabetem. Tato bylina pocházející z Indie je například skvělou náhradou brambor, neboť neobsahuje žádný škrob, a navíc ji lze připravit na mnoho způsobů.
7) Rajčata
Rajčata patří mezi plody s nejvyšším antioxidačním potenciálem, a to zejména díky jejich obsahu vitamínu A, vitamínu C a antioxidantu lykopenu. Právě díky těmto prvkům jsou skvělou volbou pro lidi s diabetem, kterým dokáží snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění.