Ateroskleróza je nebezpečný problém, který může mít závažné dopady na vaše zdraví. Naštěstí však existují potraviny, které vás před ní dokáží ochránit.
Ateroskleróza je nebezpečné onemocnění, které vzniká, když se podél stěn tepen začnou hromadit tukové usazeniny, což je stav známý také jako kornatění tepen. Jedná se o problém, který byste rozhodně neměli podceňovat – pokud jej totiž zanedbáte, může vést k řadě nebezpečných příznaků a chorob, jako je například infarkt myokardu nebo také mozková mrtvice. Naštěstí existují potraviny, které podle Jillian Kubala ateroskleróze, stejně jako mnoha dalším problémům, pomáhají předcházet. Stačí je přidat do svého každodenního jídelníčku.
1) Sladké bobule
Sladké bobule, jako jsou zejména borůvky, jahody, brusinky, maliny a ostružiny, jsou často spojovány s řadou prospěšných účinků pro lidské zdraví, jako je zejména snížení zánětu a lepší zdraví srdce. To především díky tomu, že jsou plné vlákniny, vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin, včetně flavonoidních antioxidantů, jejichž zvýšený příjem pomáhá chránit srdce před poškozením a podporuje zdraví krevního oběhu. Stejně tak však snižují hladinu cholesterolu, krevního tlaku a hladinu cukru v krvi.
2) Síla fazolí
Fazole jsou plné vlákniny a jejich pravidelný příjem je velmi prospěšný pro lidské zdraví (zejména co se týče funkce srdce). Též jsou velmi účinné v prevenci aterosklerózy, neboť pomáhají udržovat pod kontrolou hladinu cholesterolu a snižují vysoký krevní tlak – zlepšují však také funkci krevního oběhu a udržují tepny pevné a pružné. Kromě toho je můžete zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, a to za velmi přijatelnou cenu.
3) Tučné ryby
Tučné ryby, jako je zejména losos, tuňák nebo makrela, jsou plné základních živin, včetně omega-3 mastných kyselin, které výrazně pomáhají snižovat riziko aterosklerózy. To především díky tomu, že účinně působí proti expresi buněčných adhezních molekul, což jsou bílkoviny, které umožňují buňkám přilnout k sobě a ke svému okolí – tělo je uvolňuje především v reakci na zánět, čímž velmi zatěžuje krevní oběh. Stejně tak je konzumace ryb spojována se snížením rizika srdečních onemocnění, včetně infarktu myokardu.
4) Rajčata a některé výroby na jejich bázi
Rajčata a některé výrobky na jejich bázi obsahují rostlinné sloučeniny, které mohou být obzvláště užitečné pro snížení rozvoje aterosklerózy. Jedná se zejména o karotenoidní barvivo lykopen, který pomáhá snižovat zánět, hladinu špatného cholesterolu a obecně také riziko vzniku srdečních onemocnění. Stojí také za zmínku, že kombinace této zeleniny s olivovým olejem se osvědčila jako jeden z nejúčinnějších prostředků pro ochranu před ucpáváním tepen. Stačí je zařadit do jídelníčku a změny poznáte velmi brzy.
5) Štiplavá cibule
Cibule je již od pradávna spojována s řadou zdraví prospěšných látek, které podporují lidské zdraví a chrání jej před mnohými problémy, jako je právě ateroskleróza. To především díky tomu, že obsahuje velmi silné sloučeniny, zejména alicin a sloučeniny síry, které pomáhají předcházet zánětům cév, bránit shlukování krevních destiček v krvi a zvyšovat dostupnost oxidu dusnatého. Všechny tyto faktory pomáhají chránit zdraví krevního oběhu a stejně tak i cévy před poškozením.