Málokdo ví, že po chlebu na obličeji vyraší spousta pupínků. Pro bezchybnou pleť je třeba vyhnout se některým potravinám obloukem

Akné dokáže nepěkně potrápit. Nejenže pupínky jsou často bolestivé, ale objevují se převážně na obličeji, a ničí tak kromě vzhledu i vaši psychiku.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

To, co sníte, se vepisuje do pokožky jako historie procházení do prohlížeče. Bohužel ne tak konkrétně, takže je někdy nutné hledat, které jídlo nepěkný vzhled kůže zavinilo. Existují ale potraviny, u kterých vědci potvrdili přímou souvislost s akné. Odbornice na výživu Erica Julson upozorňuje na několik hlavních potravin, které mohou mít značný podíl na vzniku nebo zhoršování akné. Také říká, že jakmile vysledujete, která potravina vám škodí, máte ji nahradit jinou, zdravější alternativou.

O které pupínkotvorné potraviny se jedná?

Proč některé potraviny způsobují akné a jiné ne? Velkou roli hraje individuální citlivost na konkrétní jídla, ale existuje také teorie, podle které může za vznik akné kolísaní hladiny inzulínu v krvi. Pokud jíte potraviny, které způsobí rychlý nárůst krevního cukru a jeho následný pokles, tak právě toto celodenní kolísání nutí mazové žlázy v kůži produkovat maz. Klíčem ke krásné pokožce je tedy udržet hladinu cukru stabilní. Které potraviny cloumají s krevním cukrem nejvíce?

Chléb

V tomto případě to není samotný chleba, ale přecitlivělost na lepek. Lepek způsobí nárůst produkce inzulínu, čímž se uzavírají póry na kůži. Takže do této kategorie můžeme zahrnout veškeré pečivo. Nedá-li vám akné spát, vyzkoušejte na pár týdnů bezlepkovou dietu. Uvidíte, jestli se kůže zlepší. Pokud ano, znáte viníka. Pokud ne, hledejte dál.

Čokoláda

O čokoládě panuje všeobecný názor, že pleti škodí. Platí to hlavně o mléčné čokoládě, která má dnes s pravou čokoládou jen pramálo společného. Kromě cukru jsou pro kůži škodlivé také další přísady, které mají ve většině případů chemický původ. Čokoláda se nedoporučuje ani lidem trpícím ekzémy a lupénkou. Pokud se bez čokolády skutečně neobejdete, vyberte si kvalitní hořkou čokoládu a mlsejte jen příležitostně.

iZdroj fotografie: Unsplash

Mléčné výrobky

Tvorbu inzulínu vyvolává také mléko a mléčné výrobky. Pokud se budete řídit teorií o nekolísající hladině krevního cukru, měli byste mléčné výrobky na pár týdnů vynechat a nahradit je jinou alternativou. Jedině tak zjistíte, zda není zodpovědné za vady na kráse právě mléko. Kromě pleti mohou mléčné výrobky u někoho způsobovat trávicí potíže. V tu chvíli zase narazíte na jinou teorii, která se opírá o fakt, že stav střev se rovná stavu pokožky.

Sycené nápoje

Chcete-li mít hebkou tvářičku bez pupínku, vyhněte se sodě a přeslazeným syceným nápojům. Mnohem lepší bude pro celkové zdraví i pro zlepšení akné pít obyčejnou vodu. Můžete ji obohatit citronem nebo meduňkou. V obou případech se jedná o vynikající, osvěžující a zdravý nápoj. Zapomenout byste neměli ani na zelený čaj.

Fast food a další rychlovky

Tohle vás asi ani nepřekvapí. Vždyť o fast foodu, smaženém a tučném jídle slýcháme stále dokola jen to nejhorší. Není tedy divu, že se rychlovky a prefabrikovaná jídla vepisují do tváře v podobě pupínků. Neexistuje pro to sice vědecký důkaz, ale jisté riziko vzniku akné z nezdravého stravování je přítomné vždy.

iZdroj fotografie: Pixabay

Potraviny individuální přecitlivělosti

Během vylučovací metody a hraní si s jídelníčkem můžete přijít na to, že zrovna vám vyvolává nebo zhoršuje projevy akné potravina, která zde není uvedená. To je naprosto v pořádku a gratulujeme vám, pokud se vám tuto potravinu podařilo najít. Budete mít brzy po starostech s pletí. Ale proč zrovna tato potravina? Protože nedělá dobře zrovna vám. Můžete na ni být citlivější než ostatní, proto se nedostala do obecného seznamu těch největších ničitelů krásné tváře.

Jaká potravina je vaším spouštěčem akné?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Zobrazit další články